Παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων και φοιτητών στον δήμαρχο της Πάτρας.

29.9.10
Παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο της Πάτρας Α. Φούρα πραγματοποίησαν αντιπροσωπείες των Γραμματειών Πάτρας του ΜΑΣ, του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ, θέτοντας τα εκρηκτικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την συνδρομή και των αρχών της «τοπικής αυτοδιοίκησης».
Κατατέθηκε στον δήμαρχο το υπόμνημα που παρουσιάζεται παρακάτω.
Ο κ. Φούρας πέρα από ανέξοδες και προκλητικές κορόνες «συμπαράστασης», την ίδια ώρα που το Κόμμα του εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στην μόρφωση, απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα πάνω στα αιτήματα που αφορούν ειδικά τον δήμο και τη νομαρχία.
Να επιταχθούν ξενοδοχεία άμεσα για την κάλυψη των αναγκών στέγασης για ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Να γίνουν οι εργασίες που απαιτούνται έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα ακίνητα που έχει στην κυριότητα του ο δήμος και η νομαρχία, για τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης και αντισεισμικής θωράκισης σε κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες της φοιτητικής μέριμνας (το κτίριο όπου στεγαζόταν η νομαρχία, το παράρτημα για φοιτητική λέσχη, κλπ).
Απαγόρευση του μέτρου διακοπής της σύνδεσης για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΠ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και στις εργατικές-λαϊκές οικογένειες.

ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ:
Π.Α.ΜΕ.-Μ.Α.Σ.-Π.Α.Σ.ΕΒΕ-Π.Α.ΣΥ.-Σ.Δ.Γ (ΟΓΕ)

Είναι γνωστή η τραγική κατάσταση που επικρατεί με την φοιτητική μέριμνα πανελλαδικά, αλλά και στην πόλη της Πάτρας. Κατάσταση η οποία πλέον γίνεται εκρηκτική για χιλιάδες νέους που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, λόγω της άγριας επίθεσης της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας που ρίχνει τα βάρη της κρίσης στο λαό.
Στην πόλη μας οι φοιτητές-σπουδαστές ξεπερνάνε τους 35.000, ενώ οι εστίες δεν καλύπτουν ούτε 1000 κλίνες. Στο πανεπιστήμιο της Πάτρας υπάρχουν 30-40 δωμάτια για 3500 εισακτέους, ενώ στο ΤΕΙ αντιστοιχούν μόλις 5 δωμάτια για 3000 εισακτέους.
Οι εγκαταστάσεις είναι άθλιες, με πολύ σοβαρά προβλήματα, και χρήζουν άμεσης ανάγκης έργων επισκευής και συντήρησης. Η αντισεισμική θωράκιση και η αντιπλημμυρική προστασία πολύ απλά δεν υφίστανται, με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τους νέους που σπουδάζουν και μένουν εκεί.
Η σίτιση και η συγκοινωνία είναι επί πληρωμή κι έχει παραδοθεί όπως και άλλοι τομείς της εκπαίδευσης σε μεγαλοεπιχειρηματίες που λυμαίνονται τα χρήματα των εργαζομένων προσφέροντας κάκιστη ποιότητα προκειμένου να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη.
Την ίδια στιγμή τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους φοιτητικούς συλλόγους, δείχνουν ότι πάνω από το 30% των φοιτητών ΑΕΙ και 50% των σπουδαστών του ΤΕΙ είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Συνέπεια των ταξικών φραγμών είναι ο 1 στους 3 φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας και ο Πρωθυπουργός μόλις προχτές θα δώσουν και την χαριστική βολή σε ότι έχει απομείνει να θυμίζει την δημόσια παιδεία. Αποτέλεσμα θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων, νέοι και περισσότεροι ταξικοί φραγμοί, πλήρη άλωση της εκπαίδευσης από τις πολυεθνικές και το κεφάλαιο. Αυτή η πολιτική θα οδηγήσει τους νέους των λαϊκών οικογενειών έξω από την μόρφωση, η οποία θα γίνεται προνόμιο για «λίγους κι εκλεκτούς».
Σημαντικό μερίδιο ευθύνης υπάρχει και στις κατά τόπους περιφέρειες, στους δήμους και στις νομαρχίες γιατί υιοθετούν ως αναγκαία την αντιλαϊκή πολιτική, την εφαρμόζουν σε κάθε περιοχή, ενώ η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη με τον «Καλλικράτη».
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Να επιταχθούν ξενοδοχεία άμεσα για την κάλυψη των αναγκών στέγασης για ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Να γίνουν οι εργασίες που απαιτούνται έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα ακίνητα που έχει στην κυριότητα του ο δήμος και η νομαρχία, για τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης και αντισεισμικής θωράκισης σε κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες της φοιτητικής μέριμνας (το κτίριο όπου στεγαζόταν η νομαρχία, το παράρτημα κλπ).
Απαγόρευση του μέτρου διακοπής της σύνδεσης για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΠ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και στις εργατικές-λαϊκές οικογένειες.
Δωρεάν μετακίνηση με την επίδειξή του πάσο από και προς το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ ή το σχολείο για όλους τους φοιτητές και τους μαθητές. Το ίδιο να ισχύσει για τα μέσα μεταφοράς από και προς τις πόλεις, τα χωριά και τα νησιά που κατάγονται οι φοιτητές που σπουδάζουν στην Πάτρα.
Το Εστιατόριο του ΤΕΙ και της Εστίας του ΑΕΙ να είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές.
Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600€ σε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές που είναι από άλλες πόλεις και που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000€ ετησίως, για τα παιδιά ανέργων και απολυμένων.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΠΑΤΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ, ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ, ΤΟΥ ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΙς 12 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΤΡΑ 29/9/2010

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου