Δελτίο τύπου για τις κινητοποιήσεις των κατοίκων στη Ξερόλακα.

9.6.10
Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις των κατοίκων των περιοχών που δέχονται τις συνέπειες από την «τοξική βόμβα» του ΧΥΤΑ της Ξερόλακας, στηρίζει τα αιτήματα τους ενάντια στα σχέδια για επέκταση της χωματερής και ζητά το άμεσο κλείσιμο της.
Η Δημοτική Αρχή του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη των δημοτικών παρατάξεων της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των κατοίκων. Ταυτόχρονα, η Δημοτική Αρχή, πιστή στις κατευθύνσεις της πολιτικής κυβέρνησης-ΝΔ-ΕΕ, προωθεί σχέδια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων και τον τριπλασιασμό των τελών καθαριότητας, όπως έχει κάνει και σε άλλους τομείς, με πρόσφατο παράδειγμα την ασφαλτόστρωση των δρόμων της πόλης που «χρυσοπληρώθηκαν» σε γνωστό εργολάβο, αφού πρώτα είχαν απαξιωθεί οι υπηρεσίες ασφαλτόστρωσης του Δήμου που θα μπορούσαν να κάνουν τις συγκεκριμένες εργασίες.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία της Πάτρας να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στις κινητοποιήσεις των κατοίκων. Καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης σε κοινό προσανατολισμένο αγώνα, ώστε να λυθεί συνολικά το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και όχι αυτά των επιχειρηματικών ομίλων που επιδιώκουν να αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων με σκοπό το κέρδος, προωθώντας ακόμα και πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων, άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Απαιτούμε:
• Καμία επέκταση της Ξερόλακας. Άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ στην Ξερόλακα και περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής. Μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ ΦΛΟΚΑ.
• Να κατασκευαστεί Μονάδα Επεξεργασίας των Απορριμμάτων και ταφής των υπολειμμάτων τους, τα οποία θα έχουν αισθητά μειωθεί μετά από διαλογή στην πηγή, με μηχανική διαλογή και επεξεργασία, ανάκτηση των ανακυκλώσιμων και των καυσίμων και λιπασματοποίηση του οργανικού φορτίου. Η επιστημονική μελέτη να γίνει με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των εργολάβων. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων να κατασκευαστεί από εθνικούς πόρους και να απαλλαγεί από κάθε λογική ιδιωτικοποίησης. Να απορριφθούν περιβαλλοντοκτόνες και δαπανηρές για τους πολίτες «τεχνολογίες», όπως η καύση των απορριμμάτων.
• Καμία ιδιωτικοποίηση συνολικά της διαλογής και διαχείρισης απορριμμάτων. Καμία υπογραφή ΣΔΙΤ. Η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση να ασκούνται μόνο από τις υπηρεσίες των ΟΤΑ.
• Καμία αύξηση στα τέλη καθαριότητας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου