Γραμματεία Αίγίου του ΠΑΜΕ

15.6.10
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΒΟ
ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΙΟΥΝΗ
ΠΛ. ΛΑΥΡΑΣ 7:00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ


Εργαζόμενες – εργαζόμενοι στην πολεμική βιομηχανία, όπως κι όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας, είμαστε θύματα της πιο βάρβαρης της πιο αντεργατικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών. Το σύνολο των εργασιακών ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών και άλλων δικαιωμάτων μας καρατομούνται και ένας εργασιακός και κοινωνικός μεσαίωνας φτιάχνεται για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.
Τόνοι από ψέματα και αισχρής γκεμπελικής προπαγάνδας επιστρατεύονται και χρησιμοποιούνται για να πειστούμε, να αποδεχτούμε αυτά τα μέτρα, αυτή τη βαρβαρότητα που υποτίθεται ότι είναι για το καλό μας και για να «σωθεί» η πατρίδα. Ανάλογης ποιότητας είναι και οι φανφάρες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για να σωθούν δήθεν τα ΕΑΣ.
Στο Αίγιο, εκτός από την ΕΒΟ, και η «Καλλιμάνης ΑΕ» προχωρά σε περικοπές μισθών και απολύσεις ενώ ακούγονται φήμες για μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε μικρής διάρκειας ακόμα ή και για το κλείσιμο του εργοστασίου στο Αίγιο. Τώρα επιβεβαιώνεται το ΠΑΜΕ που προειδοποιούσε όταν απολύονταν οι συμβασιούχοι το Φλεβάρη. Αποδεικνύονται τα ψέματα της εταιρείας που παρουσιαζόταν ως ευεργέτης που χαρίζει «δουλειά» και δήθεν δίνει ζωή στο Αίγιο. Αφού με τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ξεζούμιζε τους εργάτες τώρα τους πετάει σαν στημένες λεμονόκουπες.
Ένα μαύρο, αντιδραστικό μέτωπο έχει συγκροτηθεί από τους καπιταλιστές, την ΕΕ και το ΔΝΤ, την κυβέρνηση, τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που επιδιώκουν την επιβολή αυτών των αντιλαϊκών μέτρων.
Τμήμα αυτής της συνολικής πολιτικής είναι η κατάσταση κι αυτά που συμβαίνουν στην πολεμική βιομηχανία:
• Η ιδιωτικοποίηση ολόκληρων εργοστασίων, τμημάτων ή υπηρεσιών.
• Ο παραγωγικός μαρασμός και η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
• Η έλλειψη παραγγελιών και η σκόπιμη άρνηση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συμβάσεις για την παραγωγική λειτουργία των εργοστασίων.
• Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων που φτάνουν έως τη μη καταβολή μισθών και αποζημιώσεων.
• Η χρησιμοποίηση όλο και πιο πολύ εργαζομένων μέσω εργολάβων και οι απολύσεις συμβασιούχων.
• Το ρουσφέτι και το βόλεμα ημετέρων.
Εργαζόμενες – εργαζόμενοι
Αυτά και αρκετά αρνητικά ακόμα συνιστούν την πραγματικότητα των εργοστασίων της πολεμικής βιομηχανίας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι το διαχρονικό έργο των κυβερνήσεων και των διοικήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η κυβέρνηση αρνείται συμβάσεις για την παραγωγική λειτουργία των εργοστασίων, την πληρωμή των μισθών και των αποζημιώσεων, περικόπτει δικαιώματα και κατακτήσεις. Την ίδια ώρα αναθέτει σε αμερικανικές και γερμανικές πολυεθνικές συμβάσεις και διαθέτει σε στρατούς κατοχής σε μια σειρά χώρες (Αφγανιστάν, Ιράκ, Κόσσοβο, Σομαλία κλπ) εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Επιβεβαιώνεται κι από τις εξελίξεις ότι το δικαίωμα και η δυνατότητα της χώρας μας να έχει πολεμική βιομηχανία που να καλύπτει τις αμυντικές, αλλά και τις γενικότερες παραγωγικές ανάγκες της χώρας μας, τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε χωράνε στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δε χωράνε στα πλαίσια της «ανταγωνιστικότητας» και της «εξυγίανσης» που τόσο βαρύγδουπα υπερασπίζονται οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χωράνε οι ανάγκες των αμερικανικών και γερμανικών μονοπωλίων και του ΝΑΤΟ, χωράνε τα κέρδη της ΤΙSSEN, του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ και μερικών ακόμα μεγαλοεισαγωγέων και εμπόρων όπλων.
Επιβεβαιώνεται, με τρόπο τραγικό για όλους, μας ότι στον καπιταλισμό δε χωράνε μαζί, και εργατικά δικαιώματα και κέρδη, και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και λαϊκές κατακτήσεις.
Με αυτά τα παραμύθια, με αυτή τη γραμμή οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και στην ΠΟΕΜ, οι πλειοψηφίες των σωματείων στην πολεμική βιομηχανία στήριζαν άλλοτε το ΠΑΣΟΚ, άλλοτε τη ΝΔ και συνολικά την πολιτική τους.
Αν οι καπιταλιστές και η ΕΕ, αν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αν οι διορισμένες διοικήσεις από αυτά τα κόμματα δεν είχαν εξασφαλίσει τη στήριξη από αυτά τα συνδικάτα, από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, θα είχαν μεγαλύτερες δυσκολίες να περάσουν τα μέτρα. Τα πράγματα για τους εργαζόμενους θα ήταν καλύτερα.
Το ΠΑΜΕ έγκαιρα προειδοποίησε τους εργαζόμενους και με όλες του τις δυνάμεις αντιτάχθηκε, αντιπάλεψε αυτήν την πολιτική. Είναι η δύναμη που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί, που παίζει τον πιο αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση, ανάπτυξη των μεγαλύτερων, των πιο μαζικών εργατικών και λαϊκών αγώνων των τελευταίων δεκαετιών. Οι θέσεις του ΠΑΜΕ ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των εργαζομένων.
Εργαζόμενες – εργαζόμενοι στην ΕΒΟ
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου πρέπει να δεχτούν βαρύ πλήγμα για την πολιτική τους. Πρώτη και άμεση πράξη αυτοάμυνας και αντίστασης είναι η μαζική εγκατάλειψη των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των στηριγμάτων τους στα συνδικάτα.
Αν οι διοικήσεις των συνδικάτων θέλουν έστω και στοιχειωδώς να παίξουν το ρόλο τους, αυτό είναι το πρώτο στο οποίο πρέπει να καλέσουν τους εργαζόμενους να κάνουν. Να καταγγείλουν το ρόλο και τη στάση των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΠΟΕΜ και να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη ενιαίων αγώνων που να αποκαλύπτουν την άσχημη κατάσταση της πολεμικής βιομηχανίας και των εγκληματικών ευθυνών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Να επιδιώξουν την κοινή δράση με τα συνδικάτα, καθώς και με τους εργαζόμενους των περιοχών που είναι τα εργοστάσια και ιδιαίτερα με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Σε αυτές τις πλειοψηφίες θέλει ουρά τους εργαζόμενους, η πρόεδρος του σωματείου Ο. Μπίρμπα και το ΣΕΑΜ. Για αυτό μετέτρεψαν τη σύσκεψη φορέων σε πασαρέλα των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κάνοντας τους πάσα για να εμφανίσουν φιλεργατικό προφίλ.
Τώρα είναι κατανοητό ότι προσπαθούν ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΕΑΜ να κρύψουν την ταύτισή τους με την αντιλαϊκή πολιτική, με δηλώσεις του τύπου «έπρεπε εδώ και 15 χρόνια να είμαι κουκουλοφόρος και να καίω τα πάντα», όπως έλεγε ο ΔΑΚίτης πρόεδρος του Σωματείου της Ελευσίνας ή καλέσματα προς τη ΓΣΕΕ για «αποκλεισμό και κατάληψη της βουλής» που υπόγραψαν ΠΑΣΚΕ και ΣΕΑΜ.
Οι ίδιες δυνάμεις επιτίθενται χυδαία στο ΠΑΜΕ, αλλά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεργάζονται στα πλαίσια της λεγόμενης επιτροπής των 22 σωματείων Αχαΐας, που συμμετέχει και ο πρόεδρος του σωματείου ΚΑΖΙΝΟ Ρίου και μέλος Διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι έπαιζε το ρόλο μεσίτη για να βγάζουν μαύρα χρήματα δικηγόροι με λεφτά από αποζημιώσεις εργαζομένων.
Να καταγγείλουμε την κοινή γραμμή με τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και τις δεσμεύσεις και κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ. Με σύνθημα ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ. ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ να οργανώσουμε πολύμορφα την αντίσταση των εργαζομένων.
Οι συγκεκριμένες πλειοψηφίες, όμως, ούτε μπορούν ούτε θέλουν ν’ανταποκριθούν στο καθήκον αυτό και στα συμφέροντα των εργαζομένων. Γι’αυτό οι εργαζόμενοι στην πολεμική βιομηχανία πρέπει να στηρίξουν και να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, στις ταξικές δυνάμεις στην πολεμική βιομηχανία που και θέλουν και μπορούν να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της αντίστασης και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
Απαιτούμε: Η κυβέρνηση να αναλάβει να χρηματοδοτήσει άμεσα τα ΕΑΣ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να πληρωθούν τώρα όλα τα χρωστούμενα σε όλους τους εργαζόμενους. Καμιά ιδιωτικοποίηση, καμιά συγχώνευση, κανένα κλείσιμο στα ΕΑΣ. Καμιά περικοπή στους μισθούς και τα επιδόματα. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι. Καμιά απόλυση και καμιά περικοπή μισθών σε όλα τα εργοστάσια του Αιγίου.
Να παλέψουμε για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα αμυντικής βιομηχανίας που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε. Να κάνουμε λαϊκή ιδιοκτησία τη βιομηχανία, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις συγκοινωνίες, τις τηλεπικοινωνίες και το συγκεντρωμένο εμπόριο με κεντρικό σχεδιασμό και κριτήριο ανάπτυξης τα λαϊκά συμφέροντα.

ΑΙΓΙΟ,11/6/2010

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου