ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

27.1.11

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, εργαζόμενοι στο εμπόριο,

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υλοποιώντας τις εντολές της Ε.Ε. , των πολυεθνικών και των μονοπωλίων για εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 65 ωρών, μεθοδεύουν συστηματικά εδώ και χρόνια την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Στην προσπάθεια τους αυτή, για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος και την ενιαία συλλογική αντίδραση των εργαζομένων στο εμπόριο (εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι) πετάνε το μπαλάκι στις Νομαρχίες, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στις περιφέρειες τώρα και στα συνδικαλιστικά όργανα των μεγαλεμπόρων και των μεγαλοεργοδοτών. Η μεθόδευση για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, είναι άρρηκτα δεμένη και με την απελευθερωμένη εργασιακή σχέση, η οποία ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης, αλλά και με το κλείσιμο χιλιάδων μικρών καταστημάτων, οδηγώντας στην ανεργία και στην εξαθλίωση και εμποροϋπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους.

Στη μεθόδευση αυτή των κυβερνήσεων, των πολυεθνικών και των μονοπωλίων συναίνεσαν συνειδητά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ, ΟΙΥΕ, Αντ‘’Εργατικού’’ Κέντρου Πάτρας που υλοποιώντας την στρατηγική των πολιτικών φορέων που εκπροσωπούν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ) υπέγραψαν όλους τους νόμους που αφορούσαν στην απελευθέρωση του ωραρίου και των εργασιακών σχέσεων.

Σήμερα με αφορμή την κρίση του κεφαλαίου, οι μεγαλοεργοδότες σε συνεργασία με Περιφέρειες και Δήμους επιταχύνουν τις διαδικασίες για κατάργηση της Κυριακής αργίας, πρόσφατο παράδειγμα και η απόφαση της Νομαρχίας Αθήνας για λειτουργία των καταστημάτων Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2010, η απόφαση της Περιφέρειας Κυκλάδων σε συμφωνία με το Εργατικό Κέντρο για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές και τις αργίες από τις 8 το πρωί έως τις 12 το βράδυ, για τρεις μήνες, όπως και η απαίτηση της ΕΣΕΕ για άνοιγμα των καταστημάτων 3 Κυριακές το χρόνο. Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι θα κρατήσουν διαφορετική στάση οι ΄΄ τοπικοί μας άρχοντες Κατσιφάρας (περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ) και ο Δημαράς (δήμαρχος των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ-ΛΑΟΣ). Ήδη ο Δημαράς με το καλημέρα απειλεί με απολύσεις εργαζομένων.

Η πλειοψηφία του Αντ‘’Εργατικού’’ Κέντρου Πάτρας , που θα συμφωνήσει , θα συναινέσει στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, θα φέρει βαριά ευθύνη, γιατί οι εργαζόμενοι θα υποστούν τις συνέπειες από την εντατικοποίηση της δουλειάς, την απώλεια ελεύθερου χρόνου και οικογενειακού προγραμματισμού, την έκρηξη της ανεργίας, της ακρίβειας, τη χειροτέρευση συνολικά των συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων.

Επιδιώκουν να δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες τη βδομάδα.

Αμφισβητούμε το δικαίωμα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων να καθορίζουν τη ζωή μας και να ληστεύουν τον πλούτο που παράγουμε.

Κανένας εργαζόμενος να μη σκύψει το κεφάλι, να οργανώσουμε την αντίστασή μας, να κλιμακώσουμε την πάλη μας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Διεκδικούμε:

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Ενιαίο, εθνικό, υποχρεωτικό ωράριο μέχρι 48 ώρες λειτουργία των καταστημάτων.

Πλήρη σταθερή εργασία για όλους, 35ωρο-7ωρο-5θήμερο, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων


ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ PRAKTIKER ΕΛΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΤΡΑΣ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ «DIA», ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΧΑΪΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΣ LIDL ΠΑΤΡΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Π.Α.Σ.ΕΒΕ



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου