Συμβολικές Καταλήψεις σε Τράπεζες σε όλη τη χώρα

5.1.11
Εργαζόμενοι, Ομοσπονδίες Εργαζομένων, συνδικάτα, Γυναικείοι Σύλλογοι, αυτοαπασχολούμενοι που ανήκουν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του Μετώπου αγώνα Σπουδαστών, της ΟΓΕ πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί συμβολικές καταλήψεις σε τράπεζες σε όλη τη χώρα:

Στην Πάτρα σε Αγροτική και Εθνική Τράπεζα,

Στην Αθήνα στην Τράπεζα της Ελλάδος,

Στη Θεσσαλονίκη στην Aγροτική Τράπεζα,

Στον Πειραιά στην Εθνική Τράπεζα,

Στο Ηράκλειο στη Eurobank,

Στο Ναύπλιο και την Τρίπολη στην Aγροτική Τράπεζα,

Στα Χάνια και στο Ρέθυμνο στην Εθνική Τράπεζα,

Στην Άρτα και στην Κόρινθο στην Aγροτική Τράπεζα,

Στην Κεφαλλονιά και στην Καλαμάτα στην Εθνική Τράπεζα,

Στη Λάρισα στην Aγροτική και την Εθνική Τράπεζα,

Στη Ζάκυνθο και στον Πύργο στην Εθνική Τράπεζα,

Στην Κέρκυρα στη Eurobank,

Στη Σπάρτη και στα Γιάννενα στην Αγροτική Τράπεζα.







Στις τράπεζες είναι συγκεντρωμένο ένα μεγάλο μέρος του ιδρώτα των εργαζομένων. Είναι η συσσωρευμένη κλοπή του μόχθου χιλιάδων και χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών.
Στην ιδιοκτησία τους συμμετέχει όλη η αφρόκρεμα των καπιταλιστών: τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι από κοινού εκμεταλλεύονται και ληστεύουν το λαό και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου.
Αυτοί είναι η καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος, η πραγματική εξουσία. Είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Είναι ακριβώς αυτοί που υπαγόρευσαν τα μνημόνια και απαιτούν από το λαό να σκύψει το κεφάλι και να δουλεύει ως τα βαθιά γεράματα για ένα κομμάτι ψωμί.
Κυβέρνηση, τρόικα και ΕΕ αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν. Στήριξαν και στηρίζουν με όλα τα μέσα την κερδοφορία τους. Με δεκάδες δισεκατομμύρια ζεστό χρήμα και την παράδοση των εργαζομένων στην πιο άγρια εκμετάλλευση με την κατάργηση βασικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
Το κράτος έδωσε πακέτο εγγυήσεων στις τράπεζες 55 δις ευρώ. Έχουν στη διάθεσή τους 60 δις ευρώ από την ΕΕ. Την ίδια στιγμή, μέσα στο 2009 αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο σε 8 δις ευρώ και τα οργανικά κέρδη των τεσσάρων ισχυρότερων ομίλων ξεπέρασαν τα 5,7 δις ευρώ. Να που πηγαίνουν τα «λεφτά». Ποιος χάνει και ποιος κερδίζει.
Όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου μιλούν για ανάπτυξη, αυτό ακριβώς εννοούν: Μεγαλύτερη ακόμη συσσώρευση πλούτου και παραγωγικών μέσων στα χέρια των λίγων.
Την ίδια ώρα οι τράπεζες ληστεύουν τα λαϊκά στρώματα με τις διαφορές καταθέσεων και δανείων, τη «νόμιμη» τοκογλυφία. Πιάνουν από το λαιμό, όσους αναγκάζονται να πάρουν στεγαστικά ή άλλα δάνεια, στραγγαλίζουν τους μικρούς και μεσαίους βιοτέχνες εμπόρους και μικρομεσαίους αγρότες, και ταυτόχρονα εκμεταλλεύονται πιο άγρια και τους εργαζόμενους στις ίδιες τις τράπεζες με την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων και την επιβολή συνθηκών γαλέρας.
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με τη σημερινή μας συμβολική εκδήλωση καταγγέλλουμε τη συνολική επίθεση σε βάρος μας και το τραπεζικό κεφάλαιο ως αιχμή του δόρατος.
Απαιτούμε άμεσα τα παρακάτω μέτρα:
Να διαγραφούν τώρα τα χρέη των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, καθώς και των φτωχομεσαίων αγροτών. Παράλληλα να απαγορευτεί στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τις διάφορες εισπρακτικές εταιρίες τους για τον εκφοβισμό των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
Να δοθούν οι κατοικίες που έχουν κατασχεθεί σε ανέργους ή νέα ζευγάρια που δεν έχουν δουλειά. Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με επιτόκιο 1% για χαμηλόμισθους, φτωχούς αγρότες, χαμηλοσυνταξιούχους, με ευθύνη του κράτους.
Απαγόρευση δια νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινή αντικειμενική αξία 300.000 € και μέχρι 150τμ για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια (αντίστοιχα 200.000€ και 100τμ για το ζευγάρι).
Κατάργηση του ανατοκισμού για όλα τα δάνεια.
Απαγόρευση απόκλισης μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων μεγαλύτερη του 1%.

Ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει. Θα συνεχίσουμε ως το τέλος. Οι τράπεζες, τα εργοστάσια και όλα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να τεθούν στην υπηρεσία της ευημερίας του λαού. Να γίνουν ιδιοκτησία του λαού. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού.
Σε αυτόν τον αγώνα σας καλούμε. Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου που τον αρπάζουν οι λίγοι. Χωρίς τη δική μας δουλειά γρανάζι δε γυρνά. Είμαστε οι πολλοί.
Να οργανώσουμε το δικό μας μέτωπο, να κατακτήσουμε τη λαϊκή εξουσία. Μόνο τότε θα έχουμε αλλαγή πολιτικής προς όφελος του λαού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου