ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ.

24.1.11
Σήμερα το πρωί δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ μαζί με αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο Πατρέων και συναντήθηκαν με το δήμαρχο Γιάννη Δημαρά, όπου και κατέθεσαν συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας.

Ο δήμαρχος αρκέστηκε σε ευχολόγια περί εφαρμογής μέτρων για τις λαϊκές οικογένειες, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Όπως όμως δήλωσε θα κινηθεί στα πλαίσια της νομιμότητας, θα παραμένει λοιπόν αναγκαστικά πιστός στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και τον «Καλλικράτη».

Κανένας εφησυχασμός. Το ΠΑΜΕ είχε προειδοποιήσει και προειδοποιεί ξανά πως τα λαϊκά στρώματα πως τίποτε διαφορετικό δεν μπορούν να περιμένουν από τον κύριο Δημαρά και τη φιλοκυβερνητική του ομάδα. Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών προϋποθέτει σύγκρουση και απειθαρχία με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, της ΕΕ, της πλουτοκρατίας, οργάνωση της πάλης για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΠΑΜΕ και το οργανωμένο λαϊκό κίνημα θα επιβάλουν με τους αγώνες τους τις παρακάτω διεκδικήσεις.

Ακολουθεί το υπόμνημα που κατατέθηκε:

ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ:

Π.Α.ΜΕ.-Μ.Α.Σ.-Π.Α.Σ.ΕΒΕ-Π.Α.ΣΥ.-Σ.Δ.Γ (ΟΓΕ)

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011.

Προς τον Δήμαρχο Πατρέων:

Είναι γνωστή η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα λαϊκά στρώματα πανελλαδικά, αλλά και στην πόλη της Πάτρας. Κατάσταση η οποία πλέον γίνεται εκρηκτική για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, λόγω της άγριας επίθεσης της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας που ρίχνει τα βάρη της κρίσης στο λαό. Πρόκειται για μέτρα που μειώνουν τους μισθούς σε επίπεδο εξαθλίωσης, ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους και την φτωχή αγροτιά, με στόχο να διασωθεί το ποσοστό κέρδους για το κεφάλαιο, να ενισχυθούν κι άλλο τα μονοπώλια.

Χαρακτηριστικά είναι τα ίδια τα στοιχεία του ΟΑΕΔ που αποδεικνύουν πως οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι γυναίκες είναι αυτοί που πληρώνουν την καπιταλιστική κρίση, ενώ από την άλλη μεγαλώνουν τα κέρδη των μονοπωλίων. Η ανεργία αυξήθηκε το Δεκέμβρη του 2010 σε σχέση με τον Νοέμβρη του 2010 πανελλαδικά κατά 31.000. Επίσης αυξήθηκαν οι μακροχρόνια άνεργοι και έφτασαν στις 271.000. Ακόμα ένας στους τρεις ανέργους δεν επιδοτείται. Τα στοιχεία βέβαια αυτά δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, καθώς κρύβουν σκόπιμα την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όλες τις άθλιες μορφές απασχόλησης κλπ.

Ο περιορισμός της αγοραστικής δυνατότητας των εργαζομένων και η φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί και στο τσάκισμα των μικροεπαγγελματιών, μικρεμπόρων και φτωχών αγροτών και το μοίρασμα της πίτας στο μεγάλο κεφάλαιο, με τους περισσότερους από τους μικρούς καταστηματάρχες της πόλης μας να έχουν τεράστια πτώση του εισοδήματος τους και να βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές-σπουδαστές της πόλης μας που ξεπερνάνε τους 35.000, με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από φτωχές λαϊκές οικογένειες, με το 30-50% να αναγκάζεται να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα. Οι εστίες δεν καλύπτουν ούτε 1000 κλίνες. Η σίτιση και η συγκοινωνία είναι επί πληρωμή κι έχει παραδοθεί όπως και άλλοι τομείς της εκπαίδευσης σε μεγαλοεπιχειρηματίες που λυμαίνονται τα χρήματα των εργαζομένων προσφέροντας κάκιστη ποιότητα προκειμένου να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη.

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για αυτή την κατάσταση υπάρχει και στις κατά τόπους περιφέρειες, και στους δήμους γιατί υιοθετούν ως αναγκαία την αντιλαϊκή πολιτική, την εφαρμόζουν σε κάθε περιοχή, ενώ η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη με την πλήρη εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Με βάση την παραπάνω πραγματικότητα θεωρούμε απαραίτητα άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών. Απαιτούμε την κρίση, τα ελλείμματα να τα πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι.

Διεκδικούμε από τον Δήμο την ΑΜΕΣΗ εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

1. Απαλλαγή από 1/1/2011 της υποχρέωση πληρωμής πάσης φύσεως δημοτικών τελών και φόρων για τις περιπτώσεις ανέργων, ημιαπασχολούμενων, χαμηλόμισθων, συνταξιούχων, φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων με ετήσιο ατομικό εισόδημα μικρότερο από 20.000€ ή οικογενειακό εισόδημα 40.000€, προσαυξημένο κατά 5.000€ για κάθε παιδί. Απαλλαγή για τους φοιτητές που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες και σπουδάζουν μακρυά από το σπίτι τους και για τις οικογένειες που έχουν τουλάχιστον ένα μέλος με αναπηρία άνω του 67%. Αύξηση της δημοτικής φορολογίας στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές της πόλης μας και άμεση φορολογική επιβάρυνση-εισφορά για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Απλοποίηση της διαδικασίας για την άμεση εφαρμογή του μέτρου με αποσύνδεση των δημοτικών τελών από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

2. Μείωση κατά 30% των τιμολογίων της ΔΕΥΑΠ από 1/1/2011 με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ιδιαίτερα σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.

3. Κατάργηση της επί πληρωμή στάθμευσης στο κέντρο της Πάτρας και αντικατάσταση της από δίωρη δωρεάν στάθμευση όπου υπάρχουν παρκόμετρα. Να διαγραφούν όλες οι κλήσεις παρελθόντων ετών.

4. Να παρθούν από τώρα όλα εκείνα τα μέτρα για να γίνουν δεκτά στη δύναμη των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του Δήμου, όλα τα παιδιά των οικογενειών που θα κάνουν αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή (τροφεία) από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι παιδικοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Να δημιουργηθούν νέοι σταθμοί.

5. Μείωση κατά 30% των διδάκτρων στο Δημοτικό Ωδείο και το πνευματικό καλλιτεχνικό κέντρο από 1/1/2011 και πλήρη απαλλαγή για τα παιδιά των ανέργων.

6. Με ευθύνη του δήμου, να γίνει αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε άνεργους – και δημιουργία πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους. Δωρεάν παροχή πακέτου σχολικών ειδών για τα παιδιά ανέργων και χαμηλόμισθων εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

7. Καμία απόλυση συμβασιούχου από το Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση των ΣΔΙΤ.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου