ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

3.5.11

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΠΑΤΡΑΣ

Συνάδελφοι οικοδόμοι,

Με νέα δύναμη, μαχητικότητα και πίστη στο δίκιο του Αγώνα μας.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 10πμ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.


Συνάδελφοι, οι νέες εξαγγελίες της Κυβέρνησης, που έχουν την απόλυτη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα αντιλαϊκά, βάρβαρα μέτρα που πήραν. Όπως και να τα βαπτίσουν, «ΝΕΟ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ» ή «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ», ένα πράγμα είναι σίγουρο, πρόκειται για άγρια, βάρβαρα μέτρα που επιταχύνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων. Είναι μέτρα για να αυγατίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου, για να περάσουν την κρίση στην πλάτη μας.

ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ.

Η συγχώνευση, το κλείσιμο νοσοκομείων, ιατρείων του ΙΚΑ, ο περιορισμός της συνταγογράφησης των φαρμάκων -προς το παρόν αποκλείουν 1.000 σκευάσματα- τα φάρμακα «ιμιτασιόν», θα τους εξασφαλίσουν 2,7 δις ευρώ που θα τα πληρώσουμε από τη τσέπη μας όταν μας χρειαστεί. Η πολιτική αυτή στην πόλη μας έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία σε μια άθλια κατάσταση, με τον κόσμο να είναι στον προθάλαμο των νεκροταφείων, τους εργαζόμενους στο χώρο των νοσοκομείων να δουλεύουν κάτω από άθλιες-απάνθρωπες-εξαντλητικές συνθήκες, χωρίς άδειες, με απλήρωτες υπερωρίες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κεντρικού κτιρίου του Νοσοκομείου του Αγ. Ανδρέα που ενώ δώσανε εκατομμύρια για να αλλάξουν πόμολα και να το βάψουν, το γκρέμισαν και τέσσερα χρόνια μετά το σεισμό παραμένει ακόμα γιαπί. Ταυτόχρονα η ιδιωτική υγεία της πόλης μας, εκμεταλλευόμενη αυτή την κατάσταση, γεμίζει τα θησαυροφυλάκια της.

Η συγχώνευση και το κλείσιμο σχολικών μονάδων είναι σε βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών μας και με νέα οικονομική επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα.

Η μείωση των ελλειμμάτων στα επικουρικά ταμεία θα συνοδευτεί με μείωση των επικουρικών συντάξεων. Δηλ. κύρια και επικουρική σύνταξη από το 2015 θα είναι στην κυριολεξία προνοιακό βοήθημα. Ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων θα συνοδευτεί με κόψιμο του ΕΚΑΣ για όσους το παίρνουν, θα μπει μαχαίρι στις αναπηρικές συντάξεις, τις συντάξεις χηρείας κ.ά. Μέσα στο Μάη αρχίζει η συζήτηση της επανάκρισης των ΒΑΕ. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μαζί και οικοδόμοι θα φορτωθούν 5-10 χρόνια στην πλάτη για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης. Μη ξεγελιέται κανένας από τις φανφάρες, περί κτυπήματος της εισφοροδιαφυγής, είναι το κερασάκι στην τούρτα κάθε φορά που βάζουν χέρι στην ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το ξεπούλημα, απ΄ότι έχει μείνει, της δημόσιας περιουσίας σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, θα φέρει εκτός των άλλων απολύσεις των εργαζομένων, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, νέες αυξήσεις στα τιμολόγια προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη που αξιώνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ιδιώτες σ΄ αυτούς τους τομείς.

Σ΄αυτό το Γολγοθά οδηγούν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για να εξασφαλίσουν τα 76 δις ευρώ μέχρι το 2015.

Συνάδελφοι, αυτό το γαϊτανάκι δεν θα έχει τελειωμό. Έστω κι αν υπάρξει πρόσκαιρη ανάκαμψη ξανά θα μας ζητήσουν να πληρώσουμε το μάρμαρο για να μεγαλώσει η κερδοφορία τους, για να είναι ανταγωνίσιμοι. Αυτή είναι η αρρώστια του συστήματος που δεν παίρνει γιατρικό παρά πεθαίνει μόνο με την ανατροπή του. Σ΄αυτές τις συνθήκες, η κρίση στην οικοδομή βαθαίνει, το μεροκάματο γίνεται δυσεύρετο. Δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι, έλληνες και μετανάστες, δεν βρίσκουν μεροκάματο, άλλοι πάνε στο εξωτερικό, άλλοι γυρνάνε στον τόπο τους. Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας μεταξύ 2007 και 2010 είναι πλέον στο 75%. Δεν χωράνε αυταπάτες. Η όποια ανάκαμψη κι αν έρθει θα είναι πρόσκαιρη και σε βάθος χρόνου. Τα 400-500 χιλιάδες διαμερίσματα που είναι απούλητα, η οικονομική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, η ανεργία στο σύνολο των εργαζομένων που έχει σκαρφαλώσει στο 15%, έστω και με τον τρόπο που την μετράνε, κάνουν απαγορευτικό στην λαϊκή οικογένεια να αγοράσει ή να κατασκευάσει σπίτι. Τα δημόσια έργα έχουν πλέον σταματήσει. Η Κυβέρνηση χρειάζεται λεφτά για να κλείνει άλλες τρύπες.

Έτσι μια σειρά έργα έχουν μείνει στη μέση και άλλα δεν ξεκινάνε.

Συνάδελφοι, η ελπίδα είναι στους αγώνες, η ελπίδα είναι στην ενίσχυση του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, στη συγκρότηση ισχυρού μετώπου με τους μικροαγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, για την ανατροπή της βαρβαρότητας του κεφαλαίου. Τα κόμματα του κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, έχουν απόλυτα ευθυγραμμιστεί. Όποιο μείγμα πολιτικής κι αν εφαρμόσουν το σίγουρο είναι ότι θα είναι σε βάρος του λαού. Καμιά εμπιστοσύνη. Τώρα πρέπει να εγκαταλείψει η εργατική τάξη αυτές τις δυνάμεις κι όποιες άλλες κάνουν παζάρια μαζί τους και διαλαλούν ότι μπορεί να σωθεί η εργατική τάξη χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του.

Ο κυβερνητικός, εργοδοτικός συνδικαλισμός, όπως πανελλαδικά και στην πόλη μας είναι στήριγμα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Η κήρυξη της απεργίας δεν μπορεί να είναι η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλύνουν το ξεπούλημα της εργατικής τάξης. Έχουν σχέδιο εγκλωβισμού των εργαζομένων στο μαντρί της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού και της διαχείρισης. Έχουν στόχο υπονόμευσης των αγώνων της εργατικής τάξης. Την ίδια στιγμή που κήρυξαν απεργία λένε ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης έχουν ασάφειες και είναι μονόπλευρα. Δεν είδαν, δεν κατάλαβαν τίποτα από την εξαθλίωση των εργατών, δεν κατάλαβαν πως το κεφάλαιο συσσώρευσε τεράστια πλούτη από την εκμετάλλευση των εργατών. Κάνουν πως δεν βλέπουν ότι με τη δική τους συμφωνία καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Με τη δική τους συμφωνία πάγωσαν οι αυξήσεις των συλλογικών συμβάσεων. Με τη δική τους ευθύνη η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική, με ή χωρίς τη συμφωνία των εργαζομένων, αυξήθηκε πάνω από 1.120%. Αυτό που κατάλαβαν είναι να πληρώσουν ίσα, κεφάλαιο - εργάτες. Τώρα, χωρίς δισταγμούς, να τους εγκαταλείψουμε, τώρα να τους αποδυναμώσουμε, ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ. Η εγκατάλειψη αυτών των δυνάμεων είναι ποιοτικό βήμα για την εργατική τάξη, οδηγεί μπροστά.

Με μαζικότητα, μαχητικότητα, παίρνουμε όλοι μέρος στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 11 Μάη στις 10πμ έξω από το Νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα. Ετοιμαζόμαστε για νέους πολύμορφους αγώνες. Στον πόλεμο που μας κήρυξαν απαντάμε με πόλεμο.

Απαιτούμε:

• Κατοχύρωση ελεύθερων ΣΣΕ (Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας) ανά κλάδο.

• Καμία εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ (Βαρέα & Ανθυγιεινά Επαγγέλματα) & ένταξη νέων επαγγελμάτων.

• Κατώτερος μισθός 1.400 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας.

• Μέτρα προστασίας των ανέργων.

• Έκτακτο επίδομα στον κλάδο 1.120 ευρώ.

• Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - πρόνοιας και επείγουσας ιατρικής, πανελλαδικά αναπτυγμένο σε όλες τις βαθμίδες του, σύγχρονα εξοπλισμένο με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Nα καταργηθούν οι εισφορές στον κλάδο υγείας για όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες και τους φτωχούς αγρότες.

• Κατάργηση των 5 ευρώ και κάθε πληρωμής, συμμετοχής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες στις δημόσιες μονάδες υγείας.

• Να απαγορευτούν άμεσα οι συμβάσεις ανάμεσα στο δημόσιο τομέα και στα ασφαλιστικά ταμεία με τον ιδιωτικό τομέα.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

• Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος ή μετανάστης, χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τον ίδιο και την οικογένειά του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου