Για την κατάργηση των Β.Α.Ε.

28.7.11
Η κυβέρνηση με την ΕΕ και σε αγαστή συνεργασία με τους μεγαλοεργοδότες έχουν βάλει στόχο την οριστική κατεδάφιση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), πετώντας απ' έξω από το θεσμό πάνω από 150.000 εργαζόμενους.
Επιβεβαιώνεται με την στάση της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στο κεφαλαιώδες ζήτημα για την εργατική τάξη των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ότι βοηθάει την κυβέρνηση να δικαιολογήσει με δήθεν επιστημονικό τρόπο την κατακρεούργηση και τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων επαγγελμάτων από τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας να μην δεχτεί καμιά συζήτηση, κανέναν αποχαρακτηρισμό. Να οργανώσει την πάλη της όχι μόνο για να μην αποχαρακτηριστούν επαγγέλματα, αλλά και να ενταχθούν νέα.

Οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται θα σημάνουν:
* Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης 5 - 7 χρόνια.
* Νέα μείωση μισθών και συντάξεων.
* Περαιτέρω συρρίκνωση των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
* Να μην αποχαρακτηριστούν τα ΒΑΕ εκτός αυτών που έχουν εκλείψει. Οχι στο διαχωρισμό ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μόνιμη και πλήρης δουλειά για όλους.
* Για τα ΒΑΕ 6ωρη δουλειά - 5ήμερο, 30ωρο.
* Μείωση ορίου συνταξιοδότησης, 55 για τους άνδρες και 50 για τις γυναίκες, με τη γενική μείωση των μη ΒΑΕ σε 60 και 55.
* Λήψη όλων των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, ανάπτυξη των υποδομών και των διαδικασιών που απαιτούνται, για πρόληψη επαγγελματικού κινδύνου.
* Δημιουργία κρατικού σώματος γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφάλειας, στα πλαίσια αποκλειστικά Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο προστασίας της υγείας και ασφάλειας.
* Τακτικές ιατρικές εξετάσεις, ιδιαίτερη φροντίδα για έγκυες και γενικότερα εργαζόμενες γυναίκες.
* Απαγόρευση νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα, όπως στις νοσηλεύτριες, να απαγορευτεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
* Υποχρεωτικός έλεγχος της ασφάλειας των υποδομών και της υγιεινής, όπως εξαερισμός, κλιματισμός, επίπεδο θορύβου κ.λπ. στους χώρους εργασίας.
* Κατοχύρωση ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου, η οποία θα είναι ανεξάρτητη από το καθεστώς συνταξιοδότησης. Το επασφάλιστρο να βαραίνει μόνο τον εργοδότη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου