ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

8.9.13
ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ
ΜΟΡΦΩΣΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ
ΤΡΙΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, 7:30 μ.μ. ΣΤΗΝ ΠΛ. ΤΡΙΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ

Εργάτη, υπάλληλε, άνεργε, νέα και νέε,
Η κυβέρνηση έφερε στη βουλή το νέο σχέδιο νόμου "Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις". Στην κυριολεξία πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.
Οι αλλαγές που γίνονται στη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου είναι αυτές που ζητάνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η Ε.Ε. Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν το φθηνό εργατικό δυναμικό των 400 ευρώ χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις.
Με το νομοσχέδιο αυτό: 
  • Χτυπούν παραπέρα το δικαίωμα στη γενική μόρφωση
  • Μετατρέπουν το Λύκειο σε ένα ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο, που δένεται ασφυκτικά με την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο. Για να περάσει ένα παιδί στο Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να δώσει 4 (!) φορές πανελλαδικές εξετάσεις. 
  • Ταΐζουν κυριολεκτικά τα φροντιστήρια και την παραπαιδεία. Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, τα παιδιά των ανέργων πετιούνται έξω από το λύκειο, σπρώχνονται στην ψευτοκατάρτιση. 
  • Στέλνουν τα παιδιά στη τσάμπα εργασία με το μεροκάματο μόλις 9 ευρώ τη μέρα.
  • Εισάγουν στο σχολείο τις προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), τα 5μηνα, με μισθό μόλις 400 ευρώ το μήνα. Βάζουν μπουρλότο στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. 
  • Το σχολείο που χτίζουν είναι το σχολείο που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για ένα φτηνό, ευέλικτο, αλλά και υπάκουο εργατικό δυναμικό. Είναι το σχολείο της Ε.Ε. Αποτελεί συνέχεια των αλλαγών στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, που έφερε ο λεγόμενος “νόμος Διαμαντοπούλου”. Δεν απορρέει από το “Μνημόνιο”, όπως διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ανατροπές στο σχολείο βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την κατάργηση του κατώτερου μισθού και των Συλλογικών Συμβάσεων. Υπηρετούν το στόχο της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κάθε τόπο δουλειάς. Το κάθε σχολείο να γίνει κέντρο οργάνωσης του αγώνα κοινής ενωτικής δράσης γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών. Όλοι μαζί εργάτες, υπάλληλοι αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί εργάτες, γυναίκες, μαθητές, σπουδαστές, μια φωνή – μια γροθιά σε κοινό μέτωπο πάλης, για να μείνει στα χαρτιά αυτό το νομοσχέδιο, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής – αντιλαϊκής πολιτικής. 
Το αν μαθαίνουν και τι μαθαίνουν τα παιδιά μας αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη. Για τα παιδιά της αστικής τάξης δεν υπάρχει καμία στέρηση, κανένα πρόβλημα. Έχουν εξασφαλισμένο μέλλον και προοπτική. Τα δικά μας παιδιά τσακίζονται. Οι εργάτες δεν πρέπει να αφήσουν την υπόθεση της μόρφωσης και της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους στα χέρια και τα νύχια της αστικής τάξης.
Σήμερα, που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα, υπάρχει η δυνατότητα όλα τα παιδιά να μορφώνονται ολόπλευρα και οι νέοι να έχουν εξασφαλισμένη δουλειά με βάση το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει. Υπάρχει η δυνατότητα όλα τα παιδιά να ολοκληρώνουν ως τα 18 τους χρόνια τη βασική - γενική τους μόρφωση, μέσα από ένα Ενιαίο Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο και στη συνέχεια να επιλέγουν είτε το δρόμο της επαγγελματικής ειδίκευσης, είτε το δρόμο του Πανεπιστημίου. Σε ένα σχολείο κοινό για όλα τα παιδιά, που θα ολοκληρώνει τη διαπαιδαγωγητική του εργασία χωρίς κανένα φροντιστήριο, θα παρέχει στο νέο άνθρωπο όλα τα εφόδια για το μέλλον.
Αυτό είναι το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα κι εμείς και τα παιδιά μας.
Γι’ αυτό παλεύουμε να γίνουν ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της Οικονομίας και της Κοινωνίας, να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, να απαλλαγούμε από την εξουσία και τη δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των μορφωτικών – λαϊκών αναγκών. Για μια κοινωνία που θα έχει ως αποκλειστικό και κύριο σκοπό της την ευημερία του ανθρώπου.
Η Γραμματεία Αχαΐας του Π.Α.ΜΕ. καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της πάλης για την διεκδίκηση της σύγχρονης μόρφωσης που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Να αποσυρθεί τώρα το Σχέδιο Νόμου "Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις".
  • Όχι στο Πανελλαδικό Σύστημα Εξετάσεων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Όχι στα εξαντλητικά ωράρια, στα φροντιστήρια, στις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις. 
  • Όχι στην τζάμπα εργασία της μαθητείας. Πρακτική άσκηση πάνω στο πρόγραμμα σπουδών και το επάγγελμα και με μισθό τουλάχιστον 751 ευρώ. 
  • Καμία απόλυση. Καμία διαθεσιμότητα. Να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν. Να επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί στην εργασία τους.
  • Όχι στην υποχρηματοδότηση Υγείας - Παιδείας - Δήμων, έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Πετρέλαιο θέρμανσης σε όλα τα σχολεία. Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία. Όχι στα 27άρια τμήματα. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ένα γεύμα για τους μαθητές με ευθύνη και χρηματοδότηση των δήμων».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου