Οι ΔΕΥΑ δεν πρέπει να είναι ανταποδοτικές υπηρεσίες, ούτε να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

13.3.15



  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Οι ΔΕΥΑ δεν πρέπει να είναι ανταποδοτικές υπηρεσίες, ούτε να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
 «Όλο και πιο συχνά κυβέρνηση, δήμαρχοι και συνδικαλιστές θιασώτες του συστήματος χαρακτηρίζουν τις ΔΕΥΑ ως ανταποδοτικές υπηρεσίες, ως υπηρεσίες που πρέπει να λειτουργούν "στο πλαίσιο της ιδιωτικής οικονομίας", μιλάνε για "οικονομική αυτοτέλεια των δήμων", δηλαδή για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης. Συμπλέουν σε αυτήν την κατεύθυνση τα κόμματα και οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και δήθεν "ανεξάρτητοι", που κινούνται στη γραμμή της ανταποδοτικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή στις ράγες της ΕΕ.
Σε αυτή γραμμή Σωματεία όπως η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου της ΔΕΥΑΠ - Πάτρας (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΚΕ) με υπομνήματά τους ζητούν από τις Δημοτικές Αρχές να "διεκδικήσουν" από την κυβέρνηση προσωπικό "ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ"!!, επικροτώντας έτσι επί της ουσίας την πολιτική που έχει αφήσει τους δήμους και όλο το δημόσιο τομέα χωρίς προσωπικό, με σκοπό το παραπέρα χτύπημα της σταθερής δουλειάς, τη διάλυση και εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες. Βάζουν πλάτη στη συνέχιση από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ της πολιτικής της προηγούμενης συγκυβέρνησης, της απαγόρευσης των προσλήψεων, του μη διορισμού των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, ακόμα και της μείωσης του έκτακτου προσωπικού (λένε κατά 10%). Τι κι αν αυτή την πολιτική την καταδίκαζαν φραστικά και την χαρακτήριζαν "μνημονιακή"… Τώρα την υπερασπίζονται, όπως υπερασπίζονται και το νέο μνημόνιο (Συμφωνία) και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης…
Η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου της ΔΕΥΑΠ- Πάτρας υπερασπίζεται, στην επιστολή που έστειλε προς τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κατρούγκαλο, τη λειτουργία της ΔΕΥΑΠ με "ιδιωτικοοικονομικά" κριτήρια και τη λογική της "ανταποδοτικότητας", ζητώντας από την κυβέρνηση να μείνει συνεπής στις εξαγγελίες και τις διακηρύξεις της, ρίχνοντας στην ουσία νερό στο μύλο της πολιτικής που εμπορευματοποιεί το νερό.
Μήπως δεν είναι ενημερωμένοι για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής; Τους πληροφορούμε λοιπόν ότι η Δημοτική Αρχή της Πάτρας ήταν από τις ελάχιστες σε όλη την Ελλάδα που ζήτησε εργαζόμενους με αποκλειστική απασχόληση και μόνιμη εργασία, προκειμένου να καλύψει τα κενά που υπάρχουν συνολικά στο δήμο, τη στιγμή που η πλειοψηφία των δημάρχων εφαρμόζουν και υπερασπίζονται τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα ΣΔΙΤ, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ.
Αλλά βέβαια όπου τους βολεύει χαρακτηρίζουν το νερό σαν δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και όπου θέλουν και όταν τους "εξυπηρετεί" το αντιμετωπίζουν σαν εμπόρευμα!!
Έτσι όταν θέλουν να μιλήσουν κατά των ιδιωτικοποιήσεων θυμούνται ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Ενώ όταν συζητάνε για μισθούς, επιδόματα και τα έσοδα-κέρδη των ΔΕΥΑ τις εντάσσουν στην "ιδιωτική οικονομία"… Έτσι φαίνεται πως εξηγείται και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Βόλου, που υπερψήφισε μαζί με τον Μπέο, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και όλους τους άλλους, πλην "Λαϊκής Συσπείρωσης" την πρόταση για διακοπή της υδροδότησης σε "καταναλωτές" για ποσό πάνω από 80 ευρώ, που κύρια πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, το προεδρείο της Ομοσπονδίας μας, ΠΟΕ ΔΕΥΑ κ.ά. στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης λαϊκών συνειδήσεων στη νέα πραγματικότητα, πιστοί στην καταστροφική για τους εργαζόμενους γραμμή στήριξης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή, όπως άλλωστε έκανε και ο ΣΕΒ, να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους στη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκφράζοντας την ικανοποίηση των "εργαζομένων" για τις προγραμματικές δηλώσεις, που δήθεν κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Και αυτό αν και έγινε σαφές από τη αρχή ότι ο "λιτός βίος" θα πρέπει να γίνει συνήθεια στους εργαζόμενους και ότι λεφτά για την ανάκτηση έστω και ενός μικρού μέρους των απωλειών που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια "δεν υπάρχουν"!!
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα. Ούτε βήμα πίσω από το αίτημα για πλήρη ανάκτηση των απωλειών που είχαν τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση. Να μην πέσουν στη παγίδα, που στήνουν εκπαιδεύοντας το λαό να ζει με ψίχουλα, στη λογική του μικρότερου κακού. Καμιά αναμονή, καμιά αυταπάτη. Με οργανωμένο αγώνα και ταξικό προσανατολισμό να απαιτήσουμε:
·         Κάλυψη όλων των υπηρεσιών των δήμων και των ΔΕΥΑ με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
·         Πλήρη κρατική χρηματοδότηση, για εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων των ΟΤΑ και των ΔΕΥΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·         Να καταργηθούν τα χαράτσια, η ανταποδοτικότητα και ο ΦΠΑ στο νερό. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό.
·         Καμιά ΔΕΥΑ σε ιδιώτη.
·         Καμιά εκχώρηση μέσω ΣΔΙΤ, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ».
                                     
     ΠΑΤΡΑ, 13-3-2015                                                                                               
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου