ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Τ.Α.Σ.

22.3.12

Εργαζόμενοι – εργαζόμενες, άνεργοι

Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας η Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση (η παράταξη που στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ) κατέθεσε προς ψήφιση κάλεσμα ταξικών ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων για συντονισμό του αγώνα της εργατικής τάξης ενάντια στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική που ακολουθείται από τα κόμματα της πλουτοκρατίας.

Με το κάλεσμα αυτό, 8 ομοσπονδίες και 13 εργατικά κέντρα καλούν τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα, τα συνδικάτα και τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, το σύνολο της εργατικής τάξης, να οργανωθεί ο αγώνας και να μην συμφωνήσουν να υπογράφουν ΣΣΕ που θα μειώνουν μισθούς και μεροκάματα, να καταργούν επιδόματα και άλλες θεσμικές ή οικονομικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Με το κάλεσμα αυτό καταγγέλλουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χθες, του ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ σήμερα, που εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο και που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, μεταξύ αυτών και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στήριξαν. Ταυτόχρονα ζήτησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (όπως έχουν κάνει σε όλη την Ελλάδα) να πάρει απόφαση για:

  • Να μην γίνει ούτε βήμα πίσω από τις ΣΣΕ σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο
  • Να διεκδικηθούν συλλογικές συμβάσεις με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων
  • Ούτε ένα ευρώ μείωση στους μισθούς και τα μεροκάματα
  • Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να κηρύξουν συναγερμό και να σχεδιάσουν καλά συντονισμένους απεργιακούς αγώνες

Η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που αποτελείται από γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καταψήφισε το κάλεσμα των 8 ομοσπονδιών και των 13 εργατικών κέντρων που έφερε προς ψήφιση στο διοικητικό συμβούλιο η Τ.Α.Σ . Υιοθετεί το επικίνδυνο επιχείρημα της ΓΣΕΕ ότι «υπογράφουμε ΣΣΕ έστω και με μείωση προκειμένου να σωθεί ο θεσμός». Είναι επικίνδυνο το επιχείρημα αυτό γιατί βάζει τους εργαζόμενους στη λογική του μικρότερου κακού, λογική που πάντα ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός προσπαθεί να περνά στο εργατικό κίνημα για να το αποπροσανατολίζει και να το αποδυναμώνει κάνοντας το τελικά έρμαιο στα χέρια της πλουτοκρατίας.

Ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Πριν από λίγο καιρό οι εργοδοτικές και κυβερνητικές πλειοψηφίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα συμφωνούσαν και συμμετείχαν στο διάλογο με την εργοδοσία και την κυβέρνηση του ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για την μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Τεράστιες είναι οι ευθύνες των παρατάξεων του ΣΥΝ, του ΣΕΑΜ κτλ, που τους στηρίζουν με διάφορούς τρόπους.

Σήμερα που το κεφάλαιο επιτίθεται κατά μέτωπο στην εργατική τάξη, την ώρα που και στη πόλη μας μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις και εργοστάσια χρησιμοποιούν τα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν πρόσφατα, εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους για να δεχθούν μειώσεις μισθών, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία κλπ για να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν την κερδοφορίας τους, η εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας αρνείται να πάρει αποφάσεις που είναι προς όφελος των εργαζομένων. Δεν πρέπει να μας παραξενεύει, δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο γιατί είναι ταγμένη να υπηρετεί τη μεγαλοεργοδοσία και τα συμφέροντα της.

Είναι πλέον ανάγκη να παραμεριστούν από τους εργαζόμενους οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είναι χρέος της εργατικής τάξης να βγάλει συμπεράσματα για τον πραγματικό τους ρόλο όλο αυτό το διάστημα, να απομονώσει τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και να αλλάξει τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα ενισχύοντας αποφασιστικά τις ταξικές δυνάμεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους να οργανωθούν στα ταξικά συνδικάτα, στο Π.Α.ΜΕ και να οργανώσουν την πάλη τους μπροστά στα πιο δύσκολα που έρχονται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου