ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

17.12.11
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ – “Η ΕΝΩΣΗ”
ΑΡΙΘ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ 165/3-4-2007, ΑΡΙΘ. ΑΝΑΓ/ΣΕΩΣ 386/34
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 20 – ΤΚ 262 21, ΤΗΛ 6974645322-6945445256

Αριθ. Πρωτ: Πάτρα 13-12-2011


Συνάδελφοι μεταλλεργάτες,

Το συνδικάτο μας εδώ και πολύ καιρό είχε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους για την άγρια επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματά μας από την μεγαλοεργοδοσία και τα μονοπώλια με εργαλεία τους τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και τη τωρινή κυβέρνηση του μαύρου μετώπου.
Οι εργοδότες βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος με πρόσχημα τη κρίση και έχοντας στα χέρια τους νόμους που μας οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση , φέρνουν τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, τις διαθεσιμότητες χωρίς κανένα φραγμό μόνο και μόνο για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Τρανό παράδειγμα είναι και τα εργοστάσια φωτοβολταικών στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών SOLAR και SILCIO. Που κι αν έχουν φουσκώσει από επιδοτήσεις και προγράμματα εκβιάζουν και χρησιμοποιούν μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές όταν οι εργάτες δεν άξιζαν τίποτα και ήταν δούλοι.
Στη SILCIO εδώ και πολλούς μήνες οι εργαζόμενοι έβγαιναν σε διαθεσιμότητα και έπαιρναν αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών. Αυτό όμως δεν ικανοποίησε την εργοδοσία και έτσι τους ανακοίνωσε ότι θέλει να απολύσει το 60% των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι έχοντας στο κρόταφο το πιστόλι της απόλυσης και τον εκβιασμό ότι αν δεν συμφωνήσουν δε θα βρούνε δουλειά, υπέκυψαν στον εκβιασμό της εργοδοσίας, σκάβοντας έτσι μόνοι τον λάκκο τους. Αν και η επιτροπή των εργαζομένων που ήταν υπεύθυνη για τη διαβούλευση των απολύσεων είχε δεσμευτεί ότι δε θα τις υπογράψει, τελικά κάλεσε τους εργαζόμενους με ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ να ψηφίσουν για την ίδια την καταδίκη τους, υπηρετώντας πιστά τη γραμμή της εργοδοσίας. Αυτό το φαινόμενο είναι πρωτοφανές για το εργατικό κίνημα και θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία της εργατικής τάξης.
Στην SOLAR μετά από ένα χρόνο αγώνα που έχει δώσει το συνδικάτο μας οι εργαζόμενοι κατάφεραν να στήσουν το επιχειρησιακό σωματείο τους. Η επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι ήταν άγρια. Είχαμε απολύσεις συνδικαλιστών και προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων στήνοντας με εκβιασμούς εργοδοτικά σωματεία, έχοντας σε αυτό στήριγμα και το ΕΚΠ.
Αν και η διοίκηση του εργοστασίου είχε δεσμευτεί ότι θα επαναπροσλάβει τους απολυμένους συνάδελφους συνδικαλιστές, αντί αυτού εξαπόλυσε άγρια επίθεση με νομικά τερτίπια καθυστερώντας έτσι την έγκριση του σωματείου. Τελικά η προσπάθεια της έπεσε στο κενό και τραβώντας και άλλο το σχοινί τώρα λέει ότι δεν αναγνωρίζει τη νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση του σωματείου. Συνεχίζοντας το πόλεμο κατά των εργαζομένων προχωράει σε διαθεσιμότητες που θα φτάσουν το 50% στην ίδια γραμμή που έχει και η εργοδοσία στη SILCIO.
Συνάδελφοι ο μόνος δρόμος για να δούμε καλύτερες μέρες είναι οι μέρες του αγώνα. Μόνος το κανείς δεν κατάφερε τίποτα όσο οργανωμένη είναι η επίθεση που δεχόμαστε άλλο τόσο οργανωμένη πρέπει να είναι και η απάντηση των εργατών.
Συσπειρωνόμαστε στο συνδικάτο μετάλλου, φτιάχνουμε σωματειακές επιτροπές παντού.

Η ΖΩΗ ΜΕ ΣΚΥΜΜΕΝΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου