ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΙΣΩ

2.12.14
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ Ν. ΑΧΑΙΑΣ
Καραϊσκάκη 162 τηλ.6937896770

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αχαΐας καταγγέλλει τις τρομοκρατικές απολύσεις που πραγματοποίησε η εργοδοσία του καταστήματος της αλυσίδας καφέ MIKEL στην Πάτρα (Αγ. Ανδρέου). Πιο συγκεκριμένα, «πρότεινε» στους εργαζόμενους να υπογράψουν την «οικειοθελή αποχώρησή» τους από την επιχείρηση και όταν αυτοί αρνήθηκαν τους κάλεσε για να τους ανακοινώσει την απόλυση τους. Είτε στα καταστήματά της, είτε υπό καθεστώς franchise, η συγκεκριμένη εργοδοσία δεν αρκείται να δίνει τα ψίχουλα της εθνικής συλλογικής σύμβασης, αλλά θέλει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν και με σκυμμένο το κεφάλι. Και όταν κάποιος το σηκώνει, φυσικά παλεύουν να του το κόψουν.
Η εργοδοσία της αλυσίδας MIKEL έχει προχωρήσει και στο παρελθόν σε αντεργατικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και σε άλλες πόλεις. Πρόσφατα, λίγα 24ωρα πριν την Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 27 Νοέμβρη, υποχρέωσε εργαζόμενη καταστήματος στην Αθήνα, που δήλωσε ότι θα απεργήσει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι απεργεί με γνώση των …συνεπειών του νόμου(!!!), δικαιολογώντας την ενέργεια αυτή ως γραμμή της εταιρείας. Στη Θεσσαλονίκη απολύθηκε εργαζόμενη, ως αποτέλεσμα της αντίδρασής της στην αλλαγή συμβάσεων που πρότεινε η επιχείρηση προς όφελός της φυσικά και της συμμετοχής της στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 9 Απρίλη. Στην ίδια επιχείρηση, πανελλαδικά, οι εργαζόμενοι με την απειλή της μη πρόσληψης κατά το διάστημα της εκπαίδευσης τους ή της απόλυσης τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, εξαναγκάζονται από τη επιχείρηση, να υπογράφουν ιδιωτικά συμφωνητικά που παρουσιάζονται σαν «ρήτρα εμπιστευτικότητας» και που στην ουσία σημαίνει ότι με την απειλή απόλυσης, αλλά και της διεκδίκησης από την εταιρεία αποζημίωσης ύψους 10.000€ δεσμεύονται ότι, αν αποχωρήσουν ή ακόμα απολυθούν για οποιοδήποτε λόγο από τα MIKEL, δεν θα απασχοληθούν σε άλλη εταιρεία του κλάδου.
Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι πίσω από τη βιτρίνα των πολυδιαφημισμένων αλυσίδων επισιτισμού κρύβεται η πιο στυγνή εκμετάλλευση, η τρομοκρατία και η αδίστακτη επιβολή των χειρότερων μορφών εργασίας. Αξιοποιούν όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν θεσμοθετήσει χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προστατέψουν και να ενισχύσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Ταυτόχρονα, διαπράττουν παρανομίες για τις οποίες κανένας εισαγγελέας και κανένας ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους δεν πρόκειται να παρέμβει, όπως παρεμβαίνουν απέναντι στο κίνημα, στα ταξικά σωματεία και στους πρωτοπόρους αγωνιστές.
Όσοι ισχυρίζονται με τα λόγια και τις θέσεις τους ότι μπορεί να υπάρχει κοινό συμφέρον ανάμεσα στο κεφάλαιο και τους εργαζόμενους είναι εχθροί του λαού, μας λένε ψέματα. Είναι κοροϊδία και απάτη να υποστηρίζει κάποιος ότι μπορεί οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι τραπεζίτες και εφοπλιστές να έχουν άθικτα τα κέρδη και τα συμφέροντα τους και παράλληλα οι εργαζόμενοι να ελπίζουμε σε ανακούφιση και βελτίωση της ζωής μας.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει
Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο το συνδικάτο μας. Μόνο η οργανωμένη πάλη μας, μέσα από τα ταξικά μας συνδικάτα, σαν μία γροθιά, μπορεί να βάλει εμπόδια σε τέτοιες πρακτικές.
Να τους τρομάξουμε με την ενότητα μας. Να τους αναγκάσουμε σε υποχώρηση!
ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΙΣΩ

Πάτρα, 1/12/2014

Για τη Διοίκηση

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου