ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

23.2.10

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΙΓΙΟΥ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ Α.Ε.»

ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

70 εργάτες και εργάτριες της «Καλλιμάνης Α.Ε.» κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο με την πρόφαση ότι λήγει η σύμβασή τους στις 26/2/2010 και… «δεν πάει τόσο καλά» η εταιρία ώστε να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κόμματα του κεφαλαίου και το συνδικαλιστικό του προσωπικό σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, κήρυξαν τον πόλεμο στη ζωή και τα δικαιώματα μας.

Όταν η κυβέρνηση και οι κεφαλαιοκράτες μιλάνε για την οικονομία, την «ανταγωνιστικότητα», τον «πατριωτισμό» εννοούν πάντα τα κέρδη και τη δική τους τσέπη. Αυτοί που λίγο πολύ μας λένε ότι μας κάνουν τη χάρη γιατί δήθεν μας «προσφέρουν» δουλειά, απαιτούν και

φέρνουν για τους εργάτες, δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, κατάργηση του επιδόματος αδείας, του δώρου Πάσχα και Χριστουγέννων, ασφάλιση χωρίς ΒΑΕ, γκρεμίζουν ότι έχει απομείνει από το ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπουν τη σύνταξη σε επίδομα ελεημοσύνης, επιβάλλουν μετά τον φόρο στα καύσιμα και νέα αύξηση του ΦΠΑ.

Ενισχύουν τις ελαστικές σχέσεις εργασιακής ομηρίας παντού, προωθούν την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Θέλουν να μειώσουν κι άλλο την «τιμή» της εργατικής δύναμης, με όλους τους τρόπους για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου.

Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχει «σάλιο». Μόνο τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, όπως η «Καλλιμάνης Α.Ε.» να δεί κάποιος, μπορεί να καταλάβει το παραμύθι. Τα μέτρα που παίρνουν από κοινού η κυβέρνηση και η Ε.Ε. είναι από χρόνια σχεδιασμένα. Εκμεταλλεύονται την καπιταλιστική κρίση για να γίνουν μόνιμα. Η κυβέρνηση, όπως η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, δουλεύει για την πλουτοκρατία.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΛΩΒΗΤΟΣ, ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΑΝΤΙΛΑΙΚΟΣ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ.

ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ-ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της «Καλλιμάνης Α.Ε.» . Είναι Α.Ε.-μονοπώλιο με έδρα στο Αίγιο, η οποία είχε ευνοϊκή μεταχείριση σαν «πυρόπληκτη» μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και την κήρυξη του νομού Αχαΐας σε «πυρόπληκτο» που προώθησαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΟΣ και συμφώνησε η πλειοψηφία στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αιγίου. Με βάση αυτά πήρε επιδοτήσεις και ευνοϊκό δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου, έκλεισε τη μονάδα του στη Λευκάδα πετώντας στην ανεργία όσους δούλευαν εκεί, βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει ελαστικές μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης κρατώντας ομήρους δεκάδες εργάτριες και εργάτες (πολλοί από αυτούς ανήκουν σε πυρόπληκτες αγροτικές οικογένειες). Οι πραγματικά πυρόπληκτοι, κυρίως μικρομεσαίοι αγρότες, ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις γιατί δήθεν δεν υπάρχουν χρήματα.

Αυτή την περίοδο η «Καλλιμάνης Α.Ε.» είχε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της. Με επενδύσεις σε όλα τα Βαλκάνια και πωλήσεις ύψους 65 εκ. ευρώ (64 εκ. € το 2007), η εταιρία κατά το 2008 είχε αύξηση κερδών προ φόρων κατά 31% και τα κέρδη μετά φόρων έφτασαν τα 4,1 εκ. ευρώ έναντι 3,8 εκ. ευρώ το 2007. Σημείωσε αύξηση εξαγωγών κατά 40%.Ανάλογη είναι η εικόνα και για το 2009.

Όμως, το εργοστάσιο στο Αίγιο παραμένει κάτεργο για τους εργάτες και τις εργάτριες, πολλοί από αυτούς με τετράμηνες και εξάμηνες συμβάσεις που κάθε τόσο απολύονται και ξαναπροσλαμβάνονται ύστερα από μήνες.

Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που στηρίχτηκε στις πρόσφατες εκλογές από την «Καλλιμάνης Α.Ε.», προώθησε πριν λίγο καιρό ευνοϊκή ρύθμιση στη βουλή προσφέροντάς της πακτωλό χρημάτων. Για ακόμα 2 χρόνια το ελληνικό δημόσιο θα πληρώνει τα χρεολύσια του προνομιακού δανείου που εξασφάλισε ως «πυρόπληκτη». Τη ρύθμιση στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΛΑΟΣ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΕΒ Πελ/νήσου, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, η εργοδοτική διοίκηση στο επιχειρησιακό σωματείο.

Η «Καλλιμάνης Α.Ε.», όμως, θα πετάξει στο δρόμο περίπου 70 εργάτες και εργάτριες με την πρόφαση ότι λήγει η σύμβασή τους και… «δεν πάει τόσο καλά» ώστε να ανανεώσει τις συμβάσεις τους.

Μάλιστα! «Δεν μπορεί»… να κρατήσει στη δουλειά τους εργαζόμενους που σακατεύονται στη δουλεία λόγω των άθλιων εργασιακών συνθηκών και στους οποίους η εταιρία οφείλει την παραγωγή και τα τεράστια κέρδη της. Ναι, οι εργάτες- εργάτριες παράγουν τον πλούτο και σακατεύονται για να κερδίζουν μονοπώλια όπως η «Καλλιμάνης Α.Ε.». Η καπιταλιστική αγορά και η «ανταγωνιστικότητα» δημιουργούν τα ελλείμματα και την ανεργία και όχι οι εργάτες και τα δικαιώματά τους.

Τώρα έχουμε χρέος να σηκώσουμε κεφάλι. Να περάσουμε στην αντεπίθεση. Καμιά αυταπάτη. Να μη γίνει καμιά απόλυση στην «Καλλιμάνης Α.Ε.». Να ανανεωθούν τώρα οι συμβάσεις όλων των εργατών και εργατριών. Σταθερή δουλειά για όλους. Η κυβέρνηση να πάρει την ευθύνη για να μη γίνει καμιά απόλυση. Ιδιαίτερα στην «¨Καλλιμάνης ΑΕ» που την περίοδο που ετοιμάζεται να κάνει τις απολύσεις, ωφελήθηκε αρκετά εκατομμύρια ευρώ με τη «φωτογραφική» ρύθμιση της κυβέρνησης. Αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις και δεν εξασφαλιστεί η δουλειά για όλους, να κόψει τη χρηματοδότηση και τις εγγυήσεις που παρέχει το κράτος στην εταιρία.

Να αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Ε.Ε. Καμιά εμπιστοσύνη στον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό της πλειοψηφίας, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στο Ερ. Κέντρο Αιγίου και στο επιχειρησιακό σωματείο. Να τους αποδυναμώσουμε.

Οργάνωση της πάλης. Συσπείρωση στο ΠΑΜΕ. Για να δώσουμε προοπτική στους αγώνες μας, να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε.

ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ-Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ-ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ!

ΣΗΚΩΣΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.

ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ «ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ»!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΤΥΦΩΝΑ.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2010

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου