ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΝΕΑ ΣΣΕ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ. ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

2.10.12


Συνάδελφοι, εργαζόμενοι στο εμπόριο,

Άρχισε και επίσημα η εφαρμογή της επαίσχυντης κλαδικής συλλογικής σύμβασης στις εμπορικές επιχειρήσεις που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) με την μεγαλοεργοδοσία στο εμπόριο και που προβλέπει μείωση μισθών 6,7% σε όλα τα κλιμάκια και τις ειδικότητες. Αποδεικνύεται ότι 2 μήνες από την εφαρμογή της σύμβασης για τους 14.000 εργαζομένους της ΚΑΡΦΟΥΡ, τους 13.000 εργαζομένους στα LIDL και τους χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους σε άλλους μονοπωλιακούς ομίλους, η συγκεκριμένη σύμβαση συνέβαλε στη μεγαλύτερη μείωση στους μισθούς, αυτό ως πρώτη φάση. Η εργοδοσία της πολυεθνικής CARREFUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ DIA. αξιοποιώντας την επαίσχυντη σύμβαση προχώρησε σε μειώσεις μισθών, πράγμα που τόσο καιρό το Σωματείο και οι εργαζόμενοι στην ΚΑΡΦΟΥΡ, δεν είχαν επιτρέψει.
Η εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης για τους εργαζόμενους στο εμπόριο συνολικά πέρα από τα μισθολογικά σημαίνει συνδυασμό ρυθμίσεων στα ωράρια εργασίας, δουλειά την Κυριακή με επέκταση και γενίκευση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης. Δίνει το ελεύθερο για να γίνει στο κλάδο του εμπορίου συνολικά και στα σούπερ μάρκετ “μακελειό”, να προχωρήσουν δηλαδή σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο πόσο ψεύτικα ήταν τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ ότι με την υπογραφή της σύμβασης θα διατηρηθούν τάχα οι θέσεις εργασίας, δεν θα κλείσουν μαγαζιά, δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις, θα διαφυλαχθεί ο θεσμός των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.
Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες Ν. Αχαΐας απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τους καλεί σε γενικό ξεσηκωμό!
Η υλοποίηση της σύμβασης αφορά όλο τον κλάδο του εμπορίου. Το συνδικάτο μας καλεί όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο να πάρουν πρωτοβουλίες, να καταδικάσουν, να παρεμποδίσουν της εφαρμογή αυτής της επαίσχυντης συλλογικής σύμβασης. Να δώσουμε ενιαία για το σύνολο των εργαζομένων στο κλάδο του εμπορίου σε όλη την Ελλάδα αγωνιστική ταξική απάντηση, που θα βάζει εμπόδια στα αντεργατικά σχέδια των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Η εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης από τον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ και τα Lidlανοίγει τον χορό σε ένα χωρίς όρια ανταγωνισμό μεταξύ των πολυεθνικών και μεγαλοεργοδοτών στο εμπόριο που δεν θα έχει τελειωμό με κύρια θύματα βεβαίως εμάς τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα μας, διότι ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, NOTOS GALLERIES, SPRIDER και γενικότερα μεγάλες εταιρείες και μεγαλοεργοδότες που λυμαίνονται το εμπόριο θα επικαλεστούν την ανάγκη ακόμα πιο ανταγωνιστικής λειτουργίας και θα πιέσουν εκ νέου για νέες μειώσεις στους μισθούς και δυσμενέστερους όρους στις ώρες και στις συμβάσεις εργασίας.
Άλλωστε να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο στα Σούπερ Μάρκετ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ υπέγραψε στις αρχές του 2012 επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους 12%, επικαλούμενοι τους ίδιους ακριβώς λόγους.
Καμιά εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ(ΣΥΡΙΖΑ)-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) γιατί με τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφουν αντικειμενικά είναι δυνάμεις που δουλεύουν για την υποταγή των εργαζομένων στις ορέξεις της εργοδοσίας, βρίσκονται στην απέναντι όχθη από τους εργαζόμενους. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που πλειοψηφούν στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας, που συμφωνούν και υπογράφουν μειώσεις μισθών, υπηρετώντας την ανταγωνιστικότητα των αφεντικών τους. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, διώκοντας δικαστικά το συνδικάτο μας. Ήρθε η ώρα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να τους καταδικάσουν στην πράξη. Να οργανωθούν με επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, να αλλάξουν  τους συσχετισμούς δύναμης από τα κάτω, προς όφελος των συμφερόντων της εργατικής τάξης, και κατεύθυνση ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων. 
Η απεργιακή κινητοποίηση στις 26 Σεπτέμβρη ήταν μόνο η αρχή. Χιλιάδες, εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Εκατοντάδες εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες απέργησαν νίκησαν την τρομοκρατία και τις απειλές της εργοδοσίας, τις δυσκολίες που έχουν φέρει τα βάρβαρα μέτρα στη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, ξεπέρασαν αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες, κάνοντας το βήμα να σταθούν σε όλα αυτά κόντρα και ταξικά.
Προετοιμάζουμε το επόμενο βήμα, είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα με νέες κινητοποιήσεις σε κάθε τόπο δουλειάς, για να μην περάσουν τα νέα μέτρα εξαθλίωσης του λαού. Να πάρουμε αποφάσεις οργανωμένης αντίδρασης τη μέρα ανακοίνωσης των μέτρων. Να αποφασίσουμε απεργία.

Απαιτούμε
1. Την ακύρωση της συμφωνίας της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ και της εργοδοσίας που προβλέπει μείωση των μισθών σε όλα τα κλιμάκια και της ειδικότητες.
2. Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.
3. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στο κλάδο με παράλληλη κατάργηση του άρθρου 37 του 4024 του 2011.
4. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς το σημερινό χρονικό περιορισμό των 3 μηνών.
5. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
6. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων  ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ 
ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου