Ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα Υγείας-Πρόνοιας

12.8.10
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ακτή Δυμαίων 28, 1ος όροφος. Τηλ: 2610278255, 6973737525. ΦΑΞ: 2610278972.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ!

Συνάδελφοι, η επίθεση του κεφαλαίου είναι σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανοίγει νέο μέτωπο στην υγεία, με στόχο να ολοκληρώσει την μετατροπή της σε επιχείρηση, τσακίζοντας τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και των εργαζόμενων στην υγεία. Εφαρμόζει τα προαποφασισμένα από τη συνθήκη του Μάαστριχτ μέτρα της Ε.Ε., μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Με το νομοσχέδιο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, μετατρέπονται πλέον τα νοσοκομεία σε ολοήμερες αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, που στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης θα ξεζουμίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ίδιους τους ασθενείς. Τα ολοήμερα νοσοκομεία είναι η άλλη ονομασία για την επέκταση των σημερινών ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, με τη λειτουργία τους πλέον να επεκτείνεται και στις εγχειρήσεις. Ταυτόχρονα, με τη λειτουργία του «Καλλικράτη» μέρος της Πρωτοβάθμιας Υγείας μεταφέρεται στην περιφέρεια. Η παράδοση στους δήμους των δομών Υγείας θα σημάνει και επίσημα την είσοδο του κεφαλαίου στην Πρωτοβάθμια Υγεία.

Η κυβέρνηση καταργεί ουσιαστικά την όποια πενιχρή κρατική χρηματοδότηση.
Το κράτος, στην πράξη, αποχωρεί από τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να μην μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες των ασφαλισμένων. Θα καλύπτουν τους ασφαλισμένους ολοένα και σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις και ανάλογα κάθε φορά από τα οικονομικά τους.
Ταυτόχρονα με τις συγχωνεύσεις οργανισμών προετοιμάζουν το έδαφος για απολύσεις. Πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι: Δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για την απόλυση μονίμων υπαλλήλων, των οποίων η οργανική θέση στο Δημόσιο έχει καταργηθεί... Δηλαδή, η κυβέρνηση αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο και για απολύσεις μονίμων υπαλλήλων του Δημοσίου.
Από την 1η Γενάρη 2011, ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του «Καλλικράτη», περίπου 35.000 εργαζόμενοι συμβασιούχοι στους δήμους θα χάσουν τη δουλειά τους. Κι αυτό γιατί Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των ΟΤΑ (όπως οι δημοτικές επιχειρήσεις) ή θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν. Τα ίδια αναμένεται να γίνουν και σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευτούν.
Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει ένα ακόμα χτύπημα σε βάρος των εργαζομένων. Κυβέρνηση και τρόϊκα με τη στήριξη ΝΔ και ΛΑΟΣ, έχουν δρομολογήσει την κατάσταση. Έχουν αποφασίσει για συγκεκριμένα μέτρα, που προβλέπουν και απολύσεις. Προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια. Για να μας αιφνιδιάσουν και να μας πιάσουν απροετοίμαστους.
Μήπως η περίφημη απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων δε σχετίζεται με τη λεγόμενη «εξοικονόμηση δαπανών στο Δημόσιο», που σημαίνει μείωση του προσωπικού, δηλαδή απολύσεις; Οι εργαζόμενοι - μέσω και των συγχωνεύσεων οργανισμών του Δημοσίου - θα βρεθούν μπροστά σε γενικευμένη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα τους, αντιμέτωποι με την ανεργία, την υπερεκμετάλλευση της εργατικής τους δύναμης. Μήπως οι απλήρωτες εφημερίες δεν είναι και αυτές σε αυτή την κατεύθυνση, ως συνέχεια της οδηγίας της Ε.Ε. για διάκριση του χρόνου εφημεριών σε «ενεργό» και «ανενεργό» που «νομιμοποιεί» τις απλήρωτες εφημερίες;
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ακόμη πιο σκληρό χτύπημα όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών προκειμένου ν’ αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα κέρδη του Νοσοκομείου – Επιχείρησης. Ταυτόχρονα, για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες σημαίνει υπηρεσίες Υγείας & Πρόνοιας ανάλογες με την αντοχή της τσέπης τους.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ και στα πρωτοβάθμια σωματεία στα νοσοκομεία της Πάτρας που αποδέχονται στην ουσία την πολιτική της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας. Που καλλιεργούν τον εφησυχασμό των εργαζομένων και το «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ μονίμων και συμβασιούχων, παίζοντας ουσιαστικά το ρόλο του «Δούρειου ίππου», για να κάνει η κυβέρνηση πιο εύκολα το «παιχνίδι» της.
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,
Δεν χωράει καμία αυταπάτη! Δεν μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση χωρίς ρήξη και ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, χωρίς κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στην Πρόνοια. Χωρίς πάλη ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ για την κατάργηση του μνημονίου.
Όσο το κέρδος θα είναι κίνητρο της οικονομίας, όσο θα κυριαρχεί ο «ανταγωνισμός» και η επιχειρηματική δράση, η Υγεία των εργαζόμενων και θα υποσκάπτεται από την άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών και θα αποτελεί πηγή πλούτου για τους διάφορους επιχειρηματίες και τα μονοπώλια παραγωγής φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας.
ΣΗΜΕΡΑ, που με τη δουλειά μας έχει συγκεντρωθεί απίστευτος πλούτος, που μετατρέπεται σε χλιδή στα χέρια των καπιταλιστών, μπορούμε να έχουμε δωρεάν, σύγχρονες και πλήρεις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Η πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους εργαζόμενους για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι μέτωπο πάλης.
 Να καταργηθούν οι εισφορές των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών στον κλάδο Υγείας-πρόνοιας και να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, του κάθε Σωματείου και Ομοσπονδίας, να αποκρούσουμε τα νέα μέτρα που φέρνει το νομοσχέδιο.
 Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, να μονιμοποιηθούν άμεσα οι επικουρικοί και όλοι οι συμβασιούχοι, να καταρτίζονται ασφαλή προγράμματα εφημεριών και να ισχύσει σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, με εξάωρο, πενθήμερο, 30ωρο με μία εφημερία τη βδομάδα.
 Να γίνουν λαϊκή περιουσία τα μονοπώλια της υγείας, παραγωγής φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΤΕ ΤΙΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙΤΕ, ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΜΕ - ΔΩΣΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ.

Επιτροπή αγώνα Υγείας-Πρόνοιας του ΠΑΜΕ – Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου