ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ - ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

10.1.14


                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας στον Υποδιοικητή της  6ης Υγειονομικής  Περιφέρειας έκαναν σήμερα το πρωί 9-1-2014 οι δυνάμεις του ΠΑ.ΜΕ. Tο ΠΑ.ΜΕ Υγείας – Πρόνοιας, τα ταξικά συνδικάτα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, οι γυναίκες από τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών (Ο. Γ. Ε) και η Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών.
Εκφράσαμε  την αντίθεση και την αγανάκτηση μας για την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πολιτική της συγκυβέρνησης στον χώρο της υγείας. Με την εμπορευματοποίηση της υγείας και την επιβολή των παλιών και νέων ¨χαρατσιών¨ η υγεία του λαού να μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο.
Ζητήσαμε να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια :
o Να καταργηθεί το 5ευρω για τις εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία.
o Να καταργηθεί η καταβολή  του (1) ενός ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή.
o Να λειτουργήσουν τα (ΚΕΠΑ) Κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας και να δοθεί  άμεσα χωρίς καθυστέρηση το επίδομα αναπηρίας στους δικαιούχους χωρίς την «καθιερωμένη»  καθυστέρηση (από 12-15 μήνες).
o Οι άνεργοι να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά και να μην στέλνεται  ο λογαριασμός στην εφορεία με την απειλή της κατάσχεσης.
Η πολιτική των χαρατσιών στην υγεία έχει σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να  έχουν μεγάλη δυσκολία να επισκεφτούν τον γιατρό ή  το νοσοκομείο.  Δεν έχουν να πληρώσουν για να κάνουν προληπτικές εξετάσεις  με  αποτέλεσμα να καθυστερούν την αντιμετώπιση   των  προβλημάτων υγείας και  να φτάνουν στο νοσοκομείο βαριά άρρωστοι.

Ο Υποδιοικητής της 6 ης  Υ.Πε  υπεραμύνθηκε την φιλομονοπωλιακή  την πολιτική της συγκυβέρνησης και της Ε.Ε. Είπε ότι  είμαστε στην Ευρώπη και ότι αυτά γίνονται σε όλη την Ευρώπη. Πάντα υπήρχαν προβλήματα- και πρέπει «όλοι να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και να πληρώνουμε αγόγγυστα τα χαράτσια»!
Για τους ανασφάλιστους –ανέργους, μας είπε ότι, δεν μπορεί αυτός να εφαρμόσει διαφορετική πολιτική από αυτήν της κυβέρνησης και δεν μπορεί να καταργήσει την ανεργία και τον καπιταλισμό…  Είπε ακόμη  ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να γίνει αγοραστής υπηρεσιών, θα αγοράζει υπηρεσίες από τις κρατικές και τις ιδιωτικές μονάδες Π.Φ.Υ που θα τις πωλούν.
Tι σημαίνει αυτό;  Η  νέα οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να  ενισχύσει την επιχειρηματικότητα (δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου), τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις μονάδες παροχής τέτοιων   υπηρεσιών του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα.

Ο λαός δεν πρέπει να δεχθεί αυτόν τον εμπαιγμό.
Διεκδικούμε την κατάργηση των χαρατσιών και κάθε πληρωμής στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνολικά της πολιτικής που στηρίζει την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.
Οι εργαζόμενοι έχουν χρυσοπληρώσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γι' αυτό η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή της πρέπει να είναι καθολικό λαϊκό δικαίωμα χωρίς αποκλεισμούς.. Παλεύουμε για την ανατροπή της βάρβαρης εξοντωτικής πολιτικής της κυβέρνησης των μνημονίων και της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου της Ε.Ε, στην υγεία.
Πάτρα 9-1-2014

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου