ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

12.4.13
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ 
Τα τελευταία χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία επιχειρούν να εδραιώνεται η αντίληψη πως, αν το νοσοκομείο δεν πουλάει υπηρεσίες και θεραπεία, δε θα μπορεί να επιβιώσει. Συμβιβασμένες, αλλά και πιο ...αγωνιστικές στα συνθήματα συνδικαλιστικές παρατάξεις την καλλιεργούν αυτήν την αντίληψη με κάθε ευκαιρία: «Κλείνουμε τις εφημερίες, αφού δεν τις πληρωνόμαστε», «Δε διεκδικούμε περισσότερη χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γιατί αυτό θα γίνει ...στη δευτέρα παρουσία», «Να γίνονται απογευματινά ιατρεία για όσους έχουν οικονομική δυνατότητα», «Αν δεν έχει έσοδα το νοσοκομείο πώς θα πληρωνόμαστε;», «Θα κλείσει το νοσοκομείο και θα χάσουμε τις δουλειές μας». 
Τις αντιλήψεις καλλιεργούν και οι πλειοψηφούσες παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων ‘Ο Ιπποκράτης’. Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του σωματείου στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε παράσταση διαμαρτυρίας των σωματείων στην 6η ΥΠΕ την Πέμπτη 11/4/2013. Πιο συγκεκριμένα πρότεινε προς τον διοικητή της ΥΠΕ «να πληρωθούν άμεσα τα οφειλόμενα Αργιών και Νυκτερινών από τα έσοδα των απογευματινών ιατρειών». Δηλαδή καλεί τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από την καπιταλιστική κρίση (ανάμεσα σε αυτούς και συγγενείς των εργαζομένων στα νοσοκομεία) να ανεχτούν το χαράτσωμα τους για πληρωθούν χρωστούμενα του κράτους προς τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Τέτοια πρόταση ούτε ο υπουργός υγείας δεν την είχε σκεφτεί!!!!!. 
Οι αντιλήψεις και πρακτικές αυτές όχι μόνο δε βοηθάνε στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων, αλλά οδηγούν τα δημόσια νοσοκομεία στον γκρεμό μαζί και τους εργαζόμενους σε αυτά, διευκολύνοντας επί της ουσίας τις κυβερνητικές πολιτικές. 
Σύμφωνα με αυτές τις αντιλήψεις, η επιχειρηματική λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου είναι αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει κάπως τις θέσεις εργασίας. Αυτό που δεν λέγεται είναι πως ακριβώς αυτή η λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου σαν επιχείρηση με ίδια έσοδα και όχι με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, είναι που υποβαθμίζει τις υπηρεσίες και που θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας. Κι αυτό γιατί το νοσοκομείο - μαγαζί, όπως το θέλουν, προσπαθεί να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα - κόβει από υγειονομικό υλικό, κλείνει τμήματα κ.λπ. - και το εργασιακό κόστος. Οι εφεδρείες, η διαθεσιμότητα, οι απολύσεις, τα μπλοκάκια, η προσωρινή δουλειά, είναι συνυφασμένα με την εμπορευματοποίηση της Υγείας και μόνο «φως στο τούνελ» είναι συμμαχία εργαζομένων - ασθενών - ασφαλισμένων - ανέργων για αποκλειστικά δημόσια και εντελώς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Πάτρα 12/4/2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου