Χαιρετισμός στην εκδήλωση της ΔΑΣ-ΝΑΣ για τις γυναίκες

20.3.09
Εργαζόμενες, άνεργες, νέες, μετανάστριες,
Εκ μέρους της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ χαιρετίζω την κίνηση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας και Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας «Πάτρα μπροστά» για την ανάδειξη του γυναικείου ζητήματος.
Συναδέλφισες,
Το κεφάλαιο, η κυβέρνηση, η Ε.Ε., με πρόσχημα την οικονομική κρίση, ρίχνουν κι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων και ιδιαίτερα στις πλάτες των γυναικών. Τα βάρη αυτά έχουν πολλαπλάσιες αρνητικές συνέπειες στις γυναίκες. Πρωτιά στην ανεργία, στις απολύσεις, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στην απλήρωτη εργασία, στην έλλειψη ελεύθερου χρόνου, στην εκμετάλλευση, στην εξόντωση. Είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων στους χώρους δουλειάς, η τρομοκρατία και η ομηρία.
Η ανισοτιμία σε βάρος των γυναικών οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική είναι ανοικτή και συγκαλυμμένη, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες, που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των «μεταρρυθμίσεων» του καπιταλισμού με πολύ οξυμμένο τρόπο. Η μητρότητα έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα. Οι κοινωνικές παροχές όπως παιδεία και υγεία που θα έπρεπε να στηρίζουν την οικογένεια και τα νέα ζευγάρια συνεχώς εμπορευματοποιούνται.
Μεγαλώνει η αναντιστοιχία στο πώς ζει μια γυναίκα σήμερα και στο πώς θα έπρεπε να ζει, σύμφωνα με την αντικειμενική εξέλιξη και την πρόοδο της κοινωνίας, αλλά και σύμφωνα με το πλούτο που παράγει η ίδια και ολόκληρη η εργατική τάξη.
Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με τους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου αύξησαν τα όρια ηλικίας από 5 ως 15 χρόνια και κατήργησαν επίσης βαρέα και ανθυγιεινά, με ξεκάθαρο στόχο τη μείωση του κόστους του εργάτη και την ταυτόχρονη αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.
Εργαζόμενες,
Με αφορμή την παγκόσμια μέρα της γυναίκας αλλά και την απεργία στις 2 Απρίλη που έχουμε μπροστά μας πρέπει να μπούμε πιο ενεργά στη δράση κόντρα στην καπιταλιστική κρίση. Κόντρα στην επιθετικότητα της πλουτοκρατίας και στην αντιλαϊκή πολιτική. Πρέπει να συμβάλλουμε όλες και όλοι στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ. Ο αγώνας για την κατάργηση της ανισοτιμίας και της εκμετάλλευσης των γυναικών περνάει μέσα από την ταξική πάλη.
Χρειάζεται ανάπτυξη της αντιμονοπωλιακής λαϊκής συμμαχίας για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία, ώστε η ανάπτυξη να σχεδιάζεται για να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
Είναι επιτακτική ανάγκη τώρα να δυναμώσει η λαϊκή ανυπακοή και απειθαρχία για να αποκρουστούν τα χειρότερα μέτρα που η ΕΕ σχεδιάζει. Να ηττηθούν και να πληρώσουν τα κόμματα που τη στηρίζουν.
Είναι άλλη μια ευκαιρία για να γραφτούν περισσότερες γυναίκες στα συνδικάτα, να μπουν αποφασιστικά στη μάχη και να στρατευθούν με όλους τους εργαζόμενους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Διεκδικούμε:
• Σταθερή και με δικαιώματα δουλειά. - Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων.
• Ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των ανέργων γυναικών. Επίδομα ανεργίας 1120 ευρώ για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς καμιά προϋπόθεση.
• Μείωση του συντάξιμου χρόνου των γυναικών στα 55 και για τα βαριά και ανθυγιεινά στα 50 ή στα 30 χρόνια δουλειάς, ανεξάρτητα από όριο ηλικίας.
• Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας πρόνοιας, εξειδικευμένο για την προστασία της γυναίκας. Πρόληψη με βάση τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού της.
• Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού.
• Κρατικό δίκτυο κοινωνικών εγκαταστάσεων για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα άτομα για ειδικές ανάγκες.
• Κρατικοί - δωρεάν βρεφονηπιακοί - παιδικοί σταθμοί, δημόσια κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων, παιδικές κατασκηνώσεις.
• Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες και τις μετανάστριες.

Μπαίνουμε στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης Απεργίας
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 2 ΑΠΡΙΛΗ
ΣΤΙΣ 10:30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου