οχι στην αντιλαικη αξιολογηση

28.9.17






                                Ενωμένος αγώνας όλων των δημοσίων υπαλλήλων!
Μόνο έτσι θα εμποδίσουμε την αντιλαϊκή αξιολόγηση!
·    Όπως ακυρώσαμε τον νόμο Μητσοτάκη και βασικές πλευρές του νόμου Βερναρδάκη, έτσι μπορούμε να ακυρώσουμε και την τροπολογία Γεροβασίλη.
·    Οργάνωση, εστίες αγώνα παντού, σε κάθε υπηρεσία σε κάθε οργανισμό!
·    Το κάθε Διοικητικό Συμβούλιο, το κάθε σωματείο πρέπει να πάρει τις ευθύνες του. Όλα τα σωματεία από κοινού στον ενιαίο αγώνα ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – κεφαλαίου – Ε.Ε. Κανένας μόνος του! Αγώνας μαζικός, συλλογικός!
·    Συνεχίζουμε με “αποχή από κάθε διαδικασία της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα”, πιο δυνατά πιο αποφασιστικά.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
1. ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ – ΝΔ ψήφισαν χέρι – χέρι την αντιδραστική τροπολογία Γεροβασίλη για την «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων. Ψήφισαν και συμφώνησαν από κοινού ότι η «αξιολόγηση» θα πρέπει να γίνει με βάση το αντιλαϊκό περιεχόμενο του νόμου Βερναδάκη (ν. 4369/2016).
Με βάση την τροπολογία, καλούνται προϊστάμενοι και διευθυντές να αξιολογήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους με κριτήρια τη λεγόμενη στοχοθεσία, τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς για το δημόσιο (ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρηματική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών κ.ά.), τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων «εντός κι εκτός υπηρεσίας», την πίστη στους αντιλαϊκούς νόμους του κράτους, τη σύνδεση της «αξιολόγησης» με την περικοπή του μισθού και τις απολύσεις (βλ. ν. 4354/2015 και ν. 4369/2016).
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι παρά τις «κοκορομαχίες», ανάμεσα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ, από κοινού δυναμώνουν την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, οικοδομούν έναν δημόσιο τομέα, ένα κράτος, πιο εχθρικό απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα και το λαϊκό κίνημα. Την ίδια στιγμή από κοινού διαλύουν ό,τι απέμεινε από τον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών και από κοινού συκοφαντούν τους δημοσίους υπαλλήλους ως υπεύθυνους για τις δικές τους διαχρονικές ευθύνες.
Συνάδελφοι, ως δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουμε να αντισταθούμε. Να γυρίσουμε την πλάτη, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ όσο και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν την αξιολόγηση. Σε κοινό αγώνα με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές προς όφελος όλων των εργαζομένων.
2. Ποια είναι τα κριτήρια, το περιεχόμενο της “αξιολόγησης” και η λεγόμενη στοχοθεσία;
Το κρίσιμο ερώτημα είναι “ποιος αξιολογεί ποιόν, με ποια κριτήρια και για ποιον σκοπό”. Απαντάμε: Αξιολογεί το Μαύρο Μέτωπο κυβέρνησης – κεφαλαίου – Ε.Ε. και των κομμάτων της με σκοπό να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Με δυο λόγια, θα αξιολογείται ως άριστος ή ικανός όποιος θα βάζει πλάτη στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όποιος αποδέχεται το χαράτσωμα του λαού μας.
Με την τροπολογία Γεροβασίλη η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει ό,τι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις
Το τι αξιολόγηση έχουν στο μυαλό τους να κάνουν, φαίνεται κι απ’ το γεγονός ότι τα πρώτα στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν περνάει ούτε μια μέρα που να μην καθυβρίζουν, να μη συκοφαντούν συλλήβδην τους δημοσίους υπαλλήλους ως τεμπέληδες και κοπανατζήδες. Εμφανίζουν τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους για τα χάλια των δημόσιων υπηρεσιών, αποσκοπώντας έτσι να κρύψουν τους πραγματικούς υπαίτιους και το γεγονός ότι στο βαθμό που υπάρχουν τέτοια φαινόμενα τα υπέθαλπαν διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις γιατί το χρειαζόντουσαν.
Για τη λεγόμενη στοχοθεσία
Πρόκειται για μετρήσιμους στόχους, για νόρμες που στην πραγματικότητα θα επιβάλλουν οι προϊστάμενοι, οι διευθυντές στους εργαζόμενους ενός τμήματος, μιας υπηρεσίας. Ο βαθμός επίτευξης των στόχων θα αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης για τους εργαζόμενους.
Η λεγόμενη στοχοθεσία δεν είναι τίποτε άλλο από την εξειδίκευση της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταγωνιστικότητας στο επίπεδο μιας υπηρεσίας, ενός τμήματος, ενός οργανισμού.
«Παράδειγμα 1ο: Οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Οικονομικών Ελέγχων και Επιθεώρησης του Υπουργείου Γεωργίας κάνουν περίπου 50 βασικούς ελέγχους το χρόνο και άλλους 200 συμπληρωματικούς. Σήμερα, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι από 11 έμειναν 2, πρέπει να κάνουν τους ίδιους ή και περισσότερους ελέγχους! Μιλάμε δηλαδή για ξεζούμισμα, υπερεντατικοποίηση, για μεθόδευση κλεισίματος της υπηρεσίας. Αυτή είναι η στοχοθεσία.
Παράδειγμα 2: Δέκα εργαζόμενοι καθαριότητας ενός δήμου καθάριζαν μια συνοικία. Σήμερα σε συνθήκες υποστελέχωσης των υπηρεσιών και μνημονιακών δεσμεύσεων στη συγκεκριμένη υπηρεσία του δήμου έμειναν 3 εργαζόμενοι για την ίδια δουλειά. Έχουμε λοιπόν 3 εργαζόμενους που θα βγάλουν τη δουλειά των 10 και θα αξιολογούνται κι από πάνω ως ανεπαρκείς. Ταυτόχρονα η υπηρεσία θα κρίνεται ακατάλληλη και θα περνάει σε ιδιώτες, σε επιχειρηματίες – εργολάβους με τις γνωστές συνθήκες εργασίας.   Είναι ή δεν είναι εξοργιστικό;
Παράδειγμα 3ο: Το προσωπικό ενός νοσοκομείου θα αξιολογηθεί με το κατά πόσο θα αυξηθούν τα έσοδα του νοσοκομείου από τα νοσήλια και από τους ασθενείς (πελάτες) των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, από το πόσα γενόσημα φάρμακα θα συνταγογραφούν, ενώ οι τεχνολόγοι από το πόσες μαστογραφίες, ακτινογραφίες κ.ά. θα κάνουν τη μέρα. Να πώς η στοχοθεσία θα υπηρετεί την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων και τη μετατροπή της Υγείας σε ακριβό εμπόρευμα. Έχει ή δεν έχει λοιπόν αντιλαϊκό χαρακτήρα η αξιολόγηση και η στοχοθεσία;
Παράδειγμα 4ο: Σε μια αρχαιολογική υπηρεσία, σε ένα αρχαιολογικό έργο, ένας υπάλληλος ή προϊστάμενος ή διευθυντής θα αξιολογείται ως ικανός – άριστος αυτός που θα κάνει τα «στραβά μάτια», αυτός που θα «τρέχει» τις ανασκαφές, αυτός που θα ολοκληρώνει το έργο «στην ώρα του», βρίσκουν δεν βρίσκουν οι μπουλντόζες του ιδιώτη εργολάβου…«αρχαιολογικά ευρήματα»!
3. Η βαθύτερη στόχευση της αξιολόγησης
Η λεγόμενη αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα. Δεν έχει ως σκοπό την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ή την εξάλειψη των αιτιών που οδηγούν στην υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών.
Το κύριο είναι αυτό: Η λεγόμενη αξιολόγηση συνδέεται με το χαρακτήρα του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Με το «βούρδουλα» και τη βία της αξιολόγησης, συνολικά με τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο στοχεύουν σε ένα κράτος ακόμα πιο ταξικό, πιο αυταρχικό, ακόμα πιο εχθρικό απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους, το λαϊκό κίνημα και ταυτόχρονα ένα κράτος που θα υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.
Στοχεύουν στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στα Νοσοκομεία, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, γενικότερα στις υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα.
4. Η θέση μας για την «αξιολόγηση»
Η θέση και η στάση μας απέναντι στην αξιολόγηση έχει να κάνει με το περιεχόμενο και τους σκοπούς που αυτή υπηρετεί. Είμαστε ενάντια στο συγκεκριμένο περιεχόμενο της «αξιολόγησης», τους σκοπούς και τις επιδιώξεις που προωθεί το ταξικό κράτος μέσω αυτής.
Ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δε συμβιβαστήκαμε και πολύ περισσότερο δεν επιβραβεύσαμε την τεμπελιά, τη ρεμούλα και την κοπάνα. Ποτέ δε διαμορφώσαμε θέση που να λέει ότι είμαστε ενάντια σε κάθε έλεγχο στα εργασιακά καθήκοντα κάθε υπαλλήλου. Όπως, επίσης, δε θεωρούμε ότι φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι για τα προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες. Για τα προβλήματα απόδοσης στην εργασία κάποιων δημοσίων υπαλλήλων υπάρχει το αντίστοιχο θεσμικό – νομικό πλαίσιο, με το οποίο μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν.
Εμείς επιβραβεύουμε όλους εκείνους τους συναδέλφους, τους νοσηλευτές και τους γιατρούς που κόντρα σε κάθε δυσκολία είναι δίπλα στους ασθενείς τους, επιβραβεύουμε τον δάσκαλο, τον παιδαγωγό που δίνει τη μάχη, κόντρα στις μεγάλες ταξικές ανισότητες, να μορφωθούν όλα τα παιδιά.
5.Για τη στάση της ΑΔΕΔΥ και κάποιων Ομοσπονδιών του δημοσίου στο ζήτημα της αξιολόγησης
Θεωρούμε ότι όλοι οι συνάδελφοι, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να ενημερωθούν και να γνωρίζουν το εξής: Η αντιδραστική αξιολόγηση με βάση τη στοχοθεσία είναι μια απαράδεκτη πρόταση της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕ – ΟΤΑ και του Διοικητικού Επιμελητήριου προς την κυβέρνηση (Μάης 2014). 
Αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, στο όνομα μιας «καλής αξιολόγησης», λειτούργησαν ως λαγός για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούν για μια «καλή αξιολόγηση», ό,τι ακριβώς λέει και η κυβέρνηση. Καλλιεργούν αυταπάτες πως στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής του σημερινού ταξικού αυταρχικού κράτους μπορεί να υπάρξει «φιλολαϊκή αξιολόγηση».
ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΑΡΚΙ/ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στηρίξει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές, είναι υπέρ της επιχειρηματικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα, της παράδοσης κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες. Είναι οι παρατάξεις των κομμάτων που ψήφισαν όλα τα μνημόνια. Οι παρατάξεις αυτές, του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, είναι υπέρ της «αξιολόγησης».
Στην αρχή όλοι μαζί έλεγαν ότι «ο νόμος Βερναρδάκη δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα», αργότερα ότι «ο νόμος Βερναρδάκη είναι καλύτερος από τον νόμο Μητσοτάκη». Έτσι όχι μόνο αθωώνουν την κυβέρνηση, αλλά είναι και στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση.
Όλα αυτά όμως δεν τους εμποδίζουν, κάτω και από την πίεση που δέχονται από σωματεία και Ομοσπονδίες, φραστικά τουλάχιστον και στο επίπεδο των διακηρύξεων να διατυπώνουν θέση για «μπλοκάρισμα της αξιολόγησης». Έτσι, η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και αποφάσισε «απεργία - αποχή όλων των δημοσίων υπαλλήλων από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και σε όλα τα επίπεδα».
6. Όλοι και όλες στον αγώνα ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση!
Προτείνουμε σε όλα τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες:
·    Να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, συζήτηση και ενημέρωση όλων των συναδέλφων, να παρθούν αποφάσεις «αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα». Σε όλο το διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρεί να εφαρμόσει την αντιδραστική αξιολόγηση απαντάμε με συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, καταλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Αξιοποιούμε κάθε μορφή πάλης, κλιμακώνουμε με απεργιακή κινητοποίηση.
Με αιχμή το ζήτημα της «αξιολόγησης» να αναπτυχθούν αγώνες γενικευμένης αντιπαράθεσης με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – κεφαλαίου – Ε.Ε.
Σημειώνουμε, πως η «αποχή των υπαλλήλων» από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1264/82, όπως αυτές έχουν ερμηνευθεί από αρμόδια δικαστήρια (Διαιτητικό Εφετείο 486/1995 και δικαστική απόφαση 2395/2014 του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών) και συνιστά νόμιμη μορφή συνδικαλιστικής πάλης.
·    Με πρωτοβουλία των Σωματείων να πραγματοποιηθούν άμεσα συσκέψεις με προϊστάμενους και διευθυντές, να γίνει συζήτηση μαζί τους, να επιδιώξουμε να πειστούν όσο γίνεται περισσότεροι, ώστε να μην αξιολογήσουν τους υφισταμένους τους.
·    Να πάρουμε πρωτοβουλία, ώστε να γίνουν συσκέψεις εργαζομένων σε κάθε υπηρεσία και μέσα από αυτές οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να καλούν τους προϊσταμένους και διευθυντές να μη γίνουν το μαστίγιο για λογαριασμό των κυβερνητικών, αντιλαϊκών στοχεύσεων.
·    Καλούμε τους Δημάρχους να στηρίξουν τη θέση των σωματείων και του συνδικαλιστικού κινήματος και να μην προβούν σε καμία διαδικασία αξιολόγησης.

Σεπτέμβρης - Οκτώβρης 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

18.9.17



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Οι ΜΑΣΚΕΣ έπεσαν. Ζήτω ο εργοδοτικός και ο κυβερνητικός Συνδικαλισμός! Για άλλη μια φορά το εργοδοτικό προεδρείο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας, μαζί με την πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου ΚΑΖΙΝΟ, έδρασαν πάλι σαν εκπρόσωποι της επιχείρησης. Καταγγέλλοντας τους εργαζόμενους που διεκδικούσαν το αυτονόητο, δηλαδή τα δεδουλευμένα τους.
Το θράσος τους δεν έχει όρια. Στηρίζουν επί της ουσίας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προβάλλοντας το αφήγημα της δίκαιης ανάπτυξης (λες και μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη στον καπιταλισμό). Για αυτή την ανάπτυξη και την εξυγίανση κόπτονται. Με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας και απλήρωτους.
Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο ΚΑΖΙΝΟ Ρίου. Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα για την αντεπίθεση, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση. Αυτός ο δρόμος είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή.

Πάτρα, 15/09/2017

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ
Ν. ΑΧΑΪΑΣ Σ.Σ.Π.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΖΙΝΟ ΡΙΟ

12.9.17
 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΖΙΝΟ ΡΙΟ
Παρακολουθούμε όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες, το εμετικό παραλήρημα της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στο Καζίνο Ρίο  (ΠΑΣΚΕ) και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, ενάντια σε 40 εργαζόμενους που διεκδικούν από την εργοδοσία τα χρήματα τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες πλειοψηφίες στρέφονται ενάντια σε εργαζόμενους. Το έχουν κάνει στο παρελθόν, θα το κάνουν και στο μέλλον.  Η διαφορά είναι ότι τώρα απροκάλυπτα και επιθετικά υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργοδοσίας, καλώντας τους εργαζόμενους να συναινέσουν για να κρατηθεί ζωντανή η επιχείρηση. Να συνεχίσουν δηλαδή να δουλεύουν απλήρωτοι χωρίς να απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που σήμερα αγγίζουν το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ απέναντι στους εργαζόμενους.
Βέβαια, δεν μας προκαλεί καθόλου εντύπωση η στάση της να εμφανίζεται «βασιλικότερη του βασιλέως» αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια έβαλε πλάτη για μειώσεις μισθών στο καζίνο και ταυτόχρονα φρόντιζε να υπάρχει σιγή νεκροταφείου για όλα τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισαν οι προηγούμενες αλλά και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Δεν μας προκαλεί καθόλου εντύπωση ότι ενώ η εταιρεία δεν τήρησε καμία συμφωνία με τους εργαζόμενους στο παρελθόν, η πλειοψηφία του σωματείου επανήλθε με νέα συμφωνία πριν από λίγους μήνες που έλεγε:
Α)Καταβολή των δεδουλευμένων σε 36 δόσεις, το 2021.
Β)Καταβολή δικαστικών αποφάσεων (κεφάλαιο) σε 84 δόσεις το 2025.
Γ)Καταβολή δικαστικών αποφάσεων (τόκοι) σε 200 δόσεις το 2035.
Δ)Η αποπληρωμή των δόσεων θα γίνει εάν και εφόσον η εταιρεία καταφέρει να υπαχθεί εκ νέου στον πτωχευτικό κώδικα.
Κι αναρωτιόμαστε εμείς…. Ποιόν άλλο καλύτερο εκπρόσωπο θα μπορούσε να έχει σήμερα η εργοδοσία για την υπεράσπιση των συμφερόντων της, πέρα από την πλειοψηφία του σωματείου;
Ας θυμηθούμε επίσης ότι το Δεκέμβρη του 2015 μέσω του «δουλεμπορικού γραφείου» (Πήγασος) που διευθύνει μια μερίδα της πλειοψηφίας του σωματείου, προμήθευσε το Καζίνο με 9 εργαζόμενους για να διευκολυνθεί η εργοδοσία στον αυξημένο όγκο δουλειάς, υπονομεύοντας έτσι τον αγώνα μας για καταβολή των δεδουλευμένων. Να γιατί υπέγραψαν το 2014 τη συμφωνία εξυγίανσης που έλεγε ότι για όσο διάστημα η εργοδοσία θα οφείλει χρήματα στους εργαζόμενους, η Πήγασος θα λαμβάνει από το Καζίνο 9.000 ευρώ μηνιαίως. Να ποιος έχει συμφέρον να μην πληρωθούν σήμερα οι οφειλές των εργαζομένων!!!
Τέλος, ο πατραϊκός λαός, οι εργαζόμενοι έχουν και μνήμη και πείρα. Τα δεκάδες «κουφάρια» εργοστασίων και επιχειρήσεων στην πόλη μας δεν τα έκλεισαν οι αγώνες των εργαζομένων αλλά η ίδια η ανάγκη του κεφαλαίου να επενδύσει τα κέρδη που έχει συσσωρεύσει από τη δική μας υπεραξία και πολλές φορές απλήρωτη δουλειά σε νέες πιο κερδοφόρες για αυτό επενδύσεις.
Επομένως δικαιολογείται το αντι-ΠΑΜΕ μένος τους. Δεν μπορούν φαίνεται να χωνέψουν ότι μέρα με την ημέρα περισσότεροι συνάδελφοι απορρίπτουν τις πρακτικές τους και συμπορεύονται με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Τους έχει ενοχλήσει ότι ακόμη και συνδικαλιστικά στελέχη της παράταξής τους, αηδιασμένοι από την φιλοεργοδοτική στάση τους, τους καταγγέλλουν ανοικτά και τάσσονται στο πλευρό μας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας σε ετοιμότητα για νέους αγώνες, ξεπερνώντας το φόβο και τις αυταπάτες που καλλιεργεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Απαιτούμε με όλα τα μέσα την καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζόμενων.  Η ταξική ενότητα και αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας.
ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Πάτρα, 13/9/17


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.9.2017

11.9.17
                                                                       
ΠΑ.ΜΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΑΧΑΙΑΣ
   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Κάθε είδους μεθοδεύσεις για την εφαρμογή
     του Π.Δ.79/2017 στα σχολεία της Πάτρας

   Συνάδελφοι,
   Σε εφαρμογή του Π.Δ. 79, που νομιμοποιεί και μονιμοποιεί ένα μεγάλο μέρος από τις τελευταίες αντιεκπαιδευτικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας προσπαθεί να "εξαλείψει" τα κενά σε δασκάλους, μετακινώντας μαθητές απ' το σχολείο της περιοχής τους.
   Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε στο 64ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, στο οποίο η Δ/νση της Α/θμιας Εκ/πσης αρνήθηκε τη δημιουργία 3ου τμήματος στην Α' Τάξη, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα διδασκαλίας. Κατά συνέπεια οι "πλεονάζοντες" (πέραν των 50) μαθητές θα έπρεπε να γραφτούν σε άλλα σχολεία.
   Όμως  το επιχείρημα της Δ/νσης περί έλλειψης αίθουσας ήταν έωλο, αφού υπάρχει διαθέσιμη μία από τις δύο αίθουσες σίτισης, η οποία, σύμφωνα με έγγραφο της Αντιδημαρχίας Παιδείας του Δήμου Πατρέων, πληροί τις προϋποθέσεις για διδασκαλία. Άλλωστε ο ίδιος ο Διευθυντής του σχολείου είχε εξαρχής προτείνει τη χρήση της. Παρ' όλα αυτά, η Δ/νση της Α/θμιας επέμεινε στην άρνησή της, υποστηρίζοντας ότι στην πολεοδομική άδεια του σχολικού κτηρίου η εν λόγω αίθουσα είναι …δηλωμένη για διαφορετική χρήση (!) Με λίγα λόγια, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα ουσιαστικής καταλληλότητας, χρησιμοποίησαν "νομικίστικα" τερτίπια, μόνο και μόνο για να αποτρέψουν τη δημιουργία επιπλέον τμήματος και συνεπώς να "εξοικονομήσουν" μια θέση εκπαιδευτικού!
   Οι γονείς του σχολείου έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ/νση της Α/θμιας την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη και δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν να υλοποιηθούν αποφάσεις της Διοίκησης που υπονομεύουν το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών τους να φοιτούν στο σχολείο της περιοχής τους.
   Σήμερα, μετά τον αγιασμό, με τους γονείς συγκεντρωμένους στην αίθουσα τελετών του σχολείου και μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις με τη Δ/νση της Α/θμιας, τους ανακοινώθηκε ότι τελικά θα προχωρήσουν στη δημιουργία 3ου τμήματος, αρκεί οι γονείς να δηλώσουν συναίνεση στη χρήση της αίθουσας.
   Θεωρούμε ότι είναι μια μικρή νίκη, που όμως μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε στη μάχη για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. Η πλήρης συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής, η συνεχής υποστήριξη των εκπαιδευτικών του Π.Α.ΜΕ και κυρίως η αγωνιστικότητα των ίδιων των γονιών, απέτρεψαν τον σχεδιασμό της Διοίκησης.
   Συνάδελφοι,
  Οι συνέπειες της εφαρμογής στην Α/θμια Εκπ/ση του Π.Δ. 79 είναι πολύ σοβαρές, τόσο όσο αφορά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, όσο και τα δικά μας εργασιακά δικαιώματα. Η Διοίκηση έχει τώρα έναν νέο μηχανισμό διαχείρισης του "πλεονάζοντος" μαθητικού πληθυσμού, για να κρύβει τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και να καταφεύγει σε "λύσεις εκ των ενόντων". Η "λύση" που πρόκρινε για το 64ο δεν αφορά μόνο αυτό το σχολείο, όπως έχει η ίδια παραδεχτεί. Έτσι καταλήξαμε στην Πάτρα τα "επίσημα" κενά να έχουν καλυφτεί όλα με τους υπεράριθμους και ουσιαστικά να μην υπάρχει δυνατότητα για αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ.
   Η απάντησή μας, σε μια χρονιά που τα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα μπαίνουν στον Προκρούστη της "δίκαιης ανάπτυξης", σε μια χρονιά επιτάχυνσης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση, είναι μόνο μία: Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας και μαζί με όλους τους εργαζομένους δυναμώνουμε την πάλη για τη ζωή που μας αξίζει!
  

                                                                                                                            Πάτρα 11-9-2017 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΛΑΤΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ

3.9.17
                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καμιά συναίνεση στη συνέχιση της σφαγής των δικαιωμάτων μας!
Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή!
 Το ΠΑΜΕ απευθύνει στους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρούς αγρότες, στις γυναίκες και τους νέους κάλεσμα συμπόρευσης και ενίσχυσης των αγώνων, για αγωνιστική απάντηση και αντεπίθεση.
Η Γραμματεία Νομού Αχαΐας του ΠΑΜΕ στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, των πρωτοβουλιών της πολύπλευρης δράσης για το επόμενο διάστημα και ενόψει της Δ.Ε.Θ, καλεί σε πλατιά σύσκεψη  όλα τα σωματεία του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη και ώρα 7μ.μ  στο Μ.Λ. & Τέχνης (πλατεία Γεωργίου) με θέμα: «την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης- ΣΕΒ –Ε.Ε- ΔΝΤ που στρώνουν το έδαφος της επόμενης λεηλασίας».
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. 
Η ανοχή και η σιωπή δεν ωφέλησαν. 
Τέρμα στις κάλπικες ελπίδες για ανάπτυξη που έρχεται.

Πάτρα 01/09/2017