ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

31.3.15








Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση
Επαγγελματιών – Βιοτεχνών- Εμπόρων

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ  - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 5 ΑΠΡΙΛΗ 10:30 το πρωί στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και επαγγελματίες
       Στις 26 Φλεβάρη 2015 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης από δεκάδες ενώσεις και σωματεία αυτοαπασχολούμενων, από κοινού με τα αντίστοιχα σωματεία εργαζόμενων στο εμπόριο και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και αίτημα την κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο και τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
       Ο υπουργός κύριος Σταθάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης έκανε καθαρό ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τη λογική διεύρυνσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση ανεξάρτητα από τις μέρες που τελικά θα καταληχτούν (ο ίδιος ο υπουργός μίλησε για 5 μέρες, άλλα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για 7 μέρες), παρά τις αντίθετες προεκλογικές της υποσχέσεις
       Την ίδια ώρα, άφησε ανοιχτό το ζήτημα ότι με ευθύνη των δήμων μπορεί να διευρυνθούν οι περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως τουριστικές, καλώντας και τους διάφορους εμπορικούς συλλόγους να συναποφασίσουν μαζί με τους δήμους.
       Η στάση της κυβέρνησης είναι επί της ουσίας στάση αντίθετη με τα συμφέροντα των μικρεμπόρων και όλων των αυτοαπασχολούμενων που δίνουν τη μάχη για το «μεροκάματο».
Τα  επιχειρήματα που χρησιμοποιεί, για πολιτικές που δήθεν θα τονώσουν την ανάπτυξη και τις μικρές επιχειρήσεις είναι στάχτη στα μάτια για να νομιμοποιήσει στα μάτια μας μια πολιτική που επιδιώκει να τονώσει ακόμη περισσότερο την κερδοφορία των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων αλυσίδων.
Η πείρα δείχνει το ακριβώς αντίθετο!
·              Η  διεύρυνση του ωραρίου όπου αυτή προχώρησε, όχι μόνο δεν έδωσε λύση στα προβλήματά μας, αντίθετα διαμόρφωσε προϋποθέσεις ακόμα μεγαλύτερου περιορισμού μας.
·              Μεγάλωσε το κόστος λειτουργίας χωρίς ουσιαστική αύξηση των εξόδων.
·              Οδήγησε σε εξοντωτικά ωράρια με γνωστά αποτελέσματα σε εμάς τους ίδιους και τις  οικογένειές μας
Πρόκειται για μέτρα δοκιμασμένα, στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γι’ αυτό και χρειάζεται να συναντήσουν την κάθετη καταδίκη μας.                  Ξέρουμε καλά ότι η κατάργηση του δικαιώματός μας στην ξεκούραση της Κυριακής, εξυπηρετεί την στρατηγική επιλογή των μεγάλων εμπορικών ομίλων να ξεπαστρέψουν τους μικρούς εμπόρους.
Καλούμε κάθε συνάδελφο να αναλογιστεί ότι η τοποθέτηση του υπουργού να συνδράμουν οι ίδιοι οι μαζικοί φορείς μας στον καθορισμό αυτών των τουριστικών ζωνών, θα αποδειχθεί μια ακόμη παγίδα για να εγκλωβιστεί ο αγώνας μας, στα τραπέζια των διαλόγων, από τα οποία βγήκαμε τα προηγούμενα χρόνια μόνο με νέες πληγές στα δικαιώματά μας.
Η πείρα από την περσινή χρονιά όπου τη τουριστική περίοδο επισκέφτηκαν την χώρα μας εκατομμύρια τουρίστες είναι αφοπλιστική:
Τεράστια κέρδη για τους μεγάλους ομίλους του εμπορίου και του τουρισμού.
Ψίχουλα για τους εργαζόμενους, έξοδα, χρέη και λουκέτα για τα μικρομάγαζα.

Το δικαίωμά μας στην επιβίωση, στο καθημερινό μεροκάματο, δεν χωρά δίπλα στη δίψα των μεγάλων πολυκαταστημάτων και αλυσίδων για νέα υπέρογκα κέρδη.
Αντίθετα, η δική τους κερδοφορία προϋποθέτει το δικό μας αφανισμό
Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της συνέχισης της πάλης μας ενάντια στους μνημονιακούς νόμους που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Από τις οποίες θεωρούμαστε ως διαρθρωτικό πρόβλημα.
Μόνος δρόμος είναι η αλλαγή συσχετισμών στους εμπορικούς συλλόγους και στις Ενώσεις που πρωτοστατούν στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Να παραμερίσουμε την ξεπουλημένη ηγεσία της ΕΣΕΕ  που σε συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση πρωτοστάτησε στην κατάργηση  της Αργίας της Κυριακής και τώρα συνεχίζει στο ίδιο δρόμο με την νέα συγκυβέρνηση αποδεχόμενη τις 7 Κυριακές.  
Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ενίσχυσης της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών μας όλα αυτά τα χρόνια, η ενίσχυση της πάλης για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.
Σε αυτό τον δρόμο να γίνουμε περισσότεροι. Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας μαζί  με τα σωματεία των εργαζομένων που και αυτά παλεύουν στην ίδια κατεύθυνση. Σε αυτό τον δρόμο να εντείνουμε τον αγώνα μας και για την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
Στις 5 Απρίλη 2015, μια από τις 7 Κυριακές που προβλέπεται να είναι ανοιχτά τα καταστήματα συμμετέχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται με αίτημα την κατάργηση του νόμου  που επιτρέπει στα μαγαζιά να είναι ανοικτά την Κυριακή και διεκδικούμε με νέο νόμο  την κατοχύρωση της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Στηρίζουμε τις δίκαιες απεργιακές κινητοποιήσεις των σωματείων των εργαζομένων στο εμπόριο  που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματισθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε συνάδελφο, να στηρίξει τον αγώνα μας καθώς η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλους κλάδους όσον αφορά τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, θα συμβάλλει στην ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 5 ΑΠΡΙΛΗ 10:30 το πρωί στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
28 Μάρτη 2015






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου