Δελτίο τύπου της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ

27.10.09
Η αντεργατική θύελλα, για την οποία προειδοποιούσε το ΠΑΜΕ όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι εδώ. Το μαρτυράνε οι δεκάδες χιλιάδες όμηροι των stage που απολύονται από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι απολυμένοι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Πόρτο Ρίο, οι απολυμένοι δημοσιογράφοι κι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Ημέρα» από τον Καμπέρο, ο οποίος συνεχίζει να τους χρωστάει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.
Για τα stage υπενθυμίζουμε ότι οι ελαστικές μορφές εργασίας όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά αντίθετα διευρύνονται. Τα παραμύθια περί αξιοκρατίας και διαφάνειας από τους πολιτικούς εκπροσώπους της Ζήμενς και των μονοπωλίων στερούνται σοβαρότητας.
Το αίτημα είναι μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με stage κι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως έγινε στον δήμο της Νίκαιας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.
Καταγγέλλουμε το εμπόριο ελπίδων που στήνουν πολιτευτές της ΝΔ, τα κροκοδείλια δάκρυα εκπροσώπων του Σύριζα και της ΚΟΕ, που στα σωματεία αρνούνται την εγγραφή και την συνδικαλιστική κάλυψη των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Όλοι τους θέλουν να αποκοιμίσουν τους εργαζόμενους, να τους κρατήσουν μακριά από το ταξικό εργατικό κίνημα. Φοβούνται το ενιαίο μέτωπο πάλης που χτίζει καθημερινά το ΠΑΜΕ, γιατί ξέρουν ότι μόνο αυτό μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην αντεργατική θύελλα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ-Κεφαλαίου.
Απαιτούμε άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων στο Πόρτο Ρίο.

Για την απολύσεις στον Όμιλο Καμπέρου το ΠΑΜΕ τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή οργανώνοντας ακαριαία μία μαζική, μαχητική απάντηση με τη συγκέντρωση της Παρασκευής στην Πλ. Γεωργίου, που εξελίχθηκε σε ένα ογκώδες συλλαλητήριο.
Για άλλη μια φορά οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ-με ορισμένες εξαιρέσεις-δεν είδαν τίποτα!
1ον Το βασικό άμεσα είναι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που χρωστάει στους εργαζόμενους ο Καμπέρος. Να αποζημιωθούν όλοι οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα με βάση τη συλλογική σύμβαση των συνδικάτων τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούσε το ΕΚ, αν είχε τη πολιτική βούληση, να κηρύξει απεργία στον Όμιλο Καμπέρου μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.
2ον Να διασφαλιστεί με ευθύνη της κυβέρνησης ότι θα καταβληθεί σε όλους τους απολυμένους επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα παραμείνουν άνεργοι. Να παγώσουν οι δανειακές τους υποχρεώσεις για όλο αυτό το διάστημα και να υπολογιστεί ο χρόνος ανεργίας ως συντάξιμος.
3ον να μην εμπλακούν οι εργαζόμενοι στα παιχνίδια διαφόρων παραγόντων γύρω από την αγορά της εφημερίδας. Να μην δεχτούν να απεμπολήσουν όσα τους ανήκουν, στο όνομα θολών υποσχέσεων. Έτσι κι αλλιώς δικαιούνται την νόμιμη αποζημίωση τους από τον Όμιλο Καμπέρου. Πρέπει να διεκδικήσουν όλα όσα τους χρωστάει ο μέχρι χθες ιδιοκτήτης της. Να μην δεχτούν πλέον να ζουν με δανεικά και έναντι. Τέρμα πια στη μείωση των απαιτήσεων. Τα κέρδη τους αυγατίζουν μια χαρά! Εμείς χάνουμε συνεχώς κι αυτό που έγινε με το κλείσιμο της εφημερίδας αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι είναι τα θύματα της κρίσης.
4ον υπενθυμίζουμε ότι όλες οι παρεμβάσεις της πλειοψηφίας του ΕΚ, του δημάρχου κι άλλων φορέων που φημίζονται για την κατάφωρη αντεργατική τους πρακτική, οδηγούν τους εργαζόμενους να εναποθέσουν τις τύχες τους στις νομικές ικανότητες των δικηγόρων, χάνοντας πολύτιμο χρόνο κι εξαντλώντας τους σε ατέρμονες διαδικασίες χωρίς προοπτική.
«Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει», λέει σοφά ο λαός μας. Ισχύει βέβαια και η προειδοποίηση προς τους εργαζόμενους ότι δεν γίνεται το ΕΚ και ο δήμαρχος να στέκονται και στο πλευρό των εργαζομένων από τη μια, αλλά κι όλο το προηγούμενο διάστημα στο πλάι του Καμπέρου.
«Κάποιον λάκκο έχει η φάβα»!
5ον τέρμα πια στις αυταπάτες. Ή με τους «Καμπέρους ή με τους εργάτες».
Το ταξικό εργατικό κίνημα και το ΠΑΜΕ, έχουμε συγκρουστεί το προηγούμενο διάστημα με τα μονοπώλια, με ισχυρούς πολυεθνικούς ομίλους. Σε πολλές περιπτώσεις πετύχαμε την επαναπρόσληψη εργαζομένων, όπως στην Μπάντα του Δήμου, στον Παπουτσάνη, στο καζίνο της Πάρνηθας, στη Ζώνη του Περάματος, στον Καρυπίδη και αλλού.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σε συνθήκες υποχώρησης του κινήματος και κυριαρχίας του κοινωνικού εταιρισμού, του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας στις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚ Πάτρας, μόνο με την δράση του ΠΑΜΕ εμποδίσαμε ή καθυστερήσαμε αντιλαϊκά μέτρα. Μόνο με τη δράση ταξικών συνδικάτων σπάσαμε το μορατόριουμ ΓΣΕΕ-ΣΕΒ πετυχαίνοντας μεγαλύτερες αυξήσεις για τους εργαζόμενους, αποσπώντας κατακτήσεις ακόμα και σε δύσκολες στιγμές για το κίνημα, όπως στην επίθεση στους εργαζόμενους της Φριγκογκλάς.
Το ΠΑΜΕ πάντως δεν παρακαλάει για περισσότερα κίνητρα στο κεφάλαιο, δεν εκλιπαρεί για κίνητρα και νέα προνόμια για τη πλουτοκρατία, δεν προσκύνησε μπροστά στους μεγαλοεπιχειρηματίες όπως έκανε η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ-ΣΕΑΜ στο ΕΚ της Πάτρας σε πρόσφατη σύσκεψη στην Οικονομική και κοινωνική Επιτροπή της περιοχής μας.

-Καταγγέλλουμε τον εκφυλισμό που έχουν επιβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως στο νοσοκομείο του Ρίο, όπου η θητεία του ΔΣ έχει λήξει εδώ και τρείς μήνες, και συνεχίζουν να εμφανίζονται νταηλίκι ως εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Η γραμματεία Πάτρας διοργανώνει πλατιά σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών την Πέμπτη στις 7μμ στον Παμμικρασιατικό με θέμα την Οργάνωση της πάλης μπροστά στην αντεργατική θύελλα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου