ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

25.8.09
Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και σε όλη τη χώρα που εξελίσσονται, οι πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, οι καμένοι άνθρωποι, τα καμένα δάση, η καταστροφή του περιβάλλοντος και οι κατεστραμμένες περιουσίες φανερώνουν σε όλο τους το μεγαλείο τα «επιτεύγματα» μιας κοινωνίας που οικοδομείται με βάση τη λογική της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και του λαού και την εμπορευματοποίηση των πάντων σε όφελος των κερδών των μονοπωλίων και των μεγάλων συμφερόντων.
Υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, γιατί συνειδητά εφαρμόζουν πολιτικές που υπαγορεύονται από αυτά τα συμφέροντα. Όλοι οι νόμοι που έχουν ψηφισθεί τα τελευταία χρόνια είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα για την παραπέρα εμπορευματοποίηση των δασών και της γης συνολικότερα.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που κινδυνεύουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, πέρα από τις περιουσίες των φτωχών ανθρώπων, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τις τοπικές γραμματείες του να συνδράμουν με κάθε τρόπο στις δυνάμεις κατάσβεσης και της περιφρούρησης των δασών.
Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις αντιμετωπίζονται από το ΠΑΜΕ ως περιουσία του λαού, ως κοινωνικό αγαθό. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις πολιτικές εμπορευματοποίησης και υποστηρίζουμε τη θέση να μετατραπούν τα δάση σε δημόσια λαϊκή περιουσία.
Η λαϊκή ανησυχία και αγωνία να μετατραπούν σε δράση τόσο για τη λήψη άμεσων μέτρων δασοπροστασίας, δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης για να εμποδιστεί το χέρι των εμπρηστών και των εμπρηστικών πολιτικών που αντιμετωπίζουν τη ζωή και τα δάση ως εμπόρευμα.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία και το οργανωμένο μαζικό ταξικό λαϊκό κίνημα και τους φορείς του να οργανώσουν πιο αποφασιστικά την πάλη ενάντια στις πολιτικές που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών και οδηγούν στην καταστροφή των δασών. Να διαμορφωθεί αγωνιστικό κίνημα που θα διεκδικήσει:
· Την άμεση κατάργηση των αντιδασικών νόμων και διατάξεων, προβάλλοντας τη μεγαλύτερη δυνατή αντίσταση σε κάθε μέτρο εμπορευματοποίησης των δασών και αλλαγής χρήσης γης, σε κάθε απόπειρα αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του συντάγματος. Κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων που ψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
· Τη διαμόρφωση, ολοκλήρωση του Δασικού Κτηματολογίου και Δασολογίου που στηρίζονται σε σύγχρονα επιστημονικά κριτήρια.
· Κατοχύρωση και επέκταση του δημόσιου χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων, αποτροπή των σχεδίων κατάργησης του τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου.
· Να καταγραφούν και να αντιμετωπιστούν οι παρανομίες που έχουν γίνει στο χώρο των δασικών εκτάσεων. Να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός και να διαφυλαχτεί ο κοινωφελής, δημόσιος χαρακτήρας των δασών, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.
· Να δημιουργηθεί άμεσα, τώρα δημόσιος ενιαίος φορέας δασοπροστασίας που θα κινείται με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και θα παρέχει υπηρεσίες 24 ώρες το 24ωρο, για όλο το χρόνο με ευθύνη του κράτους.
· Να χρηματοδοτηθεί πλήρως, σε σταθερή βάση και με βάση τις πραγματικές ανάγκες ο δασικός τομέας, να στελεχωθούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες με κατάλληλο, εκπαιδευμένο, εξοπλισμένο, μόνιμο προσωπικό και να εξασφαλιστεί η αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή, με την αξιοποίηση των σύγχρονων επιστημονικών μέσων. Να μονιμοποιηθεί το εποχικό προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος καθώς και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων πυρόσβεσης, να γίνουν προσλήψεις και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
· Να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση του κράτους, των κυβερνήσεων να προβαίνουν άμεσα, στην αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων, να κηρύσσονται αναδασωτέες, γιατί ο λαός είναι μάρτυρας πολλών υποκριτικών αποφάσεων που ποτέ δεν υλοποιούνται.
· Την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών μέσα στα δάση και στις δασικές εκτάσεις.
· Στήριξη και ανάπτυξη των υποβαθμισμένων δασικών συνεταιρισμών με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας τους.
· Την ουσιαστική στήριξη των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οξυμένα προβλήματα τα οποία αφορούν τις αποζημιώσεις, την επισκευή και κατασκευή σπιτιών, αποθηκών, στάβλων, αρδευτικών και άλλων υποδομών.
Σήμερα κατανοείται από ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις ότι η ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος, ο ανταγωνισμός και το κυνήγι του μέγιστου κέρδους των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων βρίσκονται πίσω από τις κλιματικές αλλαγές στο πλανήτη, την καταλήστευση και καταστροφή των δασών, την λειψυδρία και τα άλλα αρνητικά φαινόμενα που βιώνει και ο λαός μας.
Αναπτύσσουμε πλούσια, πολύμορφη πάλη, δυναμώνουμε το μέτωπο κατά της πολιτικής που αντιμετωπίζει τα δάση, τη γη σαν εμπόρευμα.
Παλεύουμε για ανάπτυξη με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.


Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου