Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Υγείας-Πρόνοιας για τις εξελίξεις στο νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα.

19.3.09
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εννιά μήνες έχουν περάσει από το σεισμό του Ιούνη που οδήγησε στην εκκένωση του Νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας και τα μονοπώλια του κλάδου εξακολουθούν να θησαυρίζουν. Εξάλλου και πριν το σεισμό σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονταν οι ανάγκες του λαού της περιοχής σε πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι χρυσοπλήρωναν τις υπηρεσίες υγείας. Σήμερα δεν έχει ξεκινήσει καμιά εργασία αντισεισμικής θωράκισης του κτιρίου ενώ το Ρίο αδυνατεί να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας και τα οποία διογκώθηκαν μετά το σεισμό, δεν οφείλονται ούτε στην ανυπαρξία σχεδίου από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ούτε στην ακαταλληλότητα των Υπουργών Υγείας. Και σχέδιο έχουν και πιστά το εφαρμόζουν.
Στόχος τους είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας, η αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Η ασυδοσία του κεφαλαίου πηγάζει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισαν τα κόμματα του Ευρωμονοδρομου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Είναι τα ίδια κόμματα που προώθησαν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, που έχουν συμφωνήσει με τη λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρειών. Είναι τα ίδια κόμματα που αποδέχονται και προωθούν το πακέτο των μέτρων που προτείνει η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχουν σα στόχο να φορτώσουν τα βάρη στις πλάτες της εργατικής τάξης.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ.

Η μείωση των μισθών, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η μείωση των δαπανών για Υγεία-Παιδεία-Πρόνοια είναι λύση για τους καπιταλιστές, για να διαφυλάξουν τα κέρδη τους. Η μόνη λύση για την εργατική τάξη είναι η οργάνωση και η αντεπίθεση της, η αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα. Δεν αρκεί να αγαναχτούμε με αυτά που αποφασίζονται, δεν αρκεί να αλλάζουμε κανάλια στην τηλεόραση και να σιχτιρίζουμε.
Πρέπει να φάνε στραπάτσο τα κόμματα του Ευρωμονοδρομου και το συνδικαλιστικό τους προσωπικό που στρογγυλοκάθεται στα τραπέζια του διαλόγου και κλείνει την ταξική συναίνεση σε όλες τις πτώσεις.
Η περίπτωση του Αγ. Ανδρέα δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γνώριζαν την ακαταλληλότητα του κτιρίου και δεν έκαναν τίποτα. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα τούς έρχεται κουτί για να βαθύνουν παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Οι μόνοι που κερδίζουν από αυτή την κατάσταση είναι οι επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση αφού έτρεξε να εξασφαλίσει προνόμια για το κεφάλαιο με τη στήριξη των τοπικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ (Δήμαρχο, Νομάρχη, πλειοψηφία Ε.Κ. Πάτρας), αφού φιλοδώρησε με 1 εκ ευρώ, ζεστό χρήμα του λαού τους μεγαλοεργολάβους για να αλλάξουν το χρώμα του νοσοκομείου, διοργάνωσε συσκέψεις επί συσκέψεων για την τύχη του Αγ. Ανδρέα.
Το παιχνίδι τους παίζει και το ΠΑΣΟΚ και οι συνδικαλιστές του που πρωτοστατούν στη διασπορά των κλινικών του Αγ. Ανδρέα στα γύρω νοσοκομεία της περιοχής, «λύση» που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες εργαζόμενων και κατοίκων. Άλλωστε στο σωματείο εργαζομένων του Αγ. Ανδρέα από κοινού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν τη συγκεκριμένη θέση, κάνοντας επίθεση στο ΠΑΜΕ που από την πρώτη μέρα απαίτησε την επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων για τη στέγαση και αυτόνομη λειτουργία του Αγ. Ανδρέα.
Μετά από τόσο καιρό η πρόταση του ΠΑΜΕ παραμένει επίκαιρη και ρεαλιστική, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού στην περίθαλψη μέχρι να επαναλειτουργήσει κανονικά το νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα.

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΣΚΑΒΑΝ ΤΟ ΛΑΚΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

Είναι οι ίδιοι συνδικαλιστές που προωθούν το συντεχνιασμό και τη διάσπαση των εργαζομένων επικαλούμενοι τις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις που οι ίδιοι στήριξαν (stage,επικουρικοί κτλ.). Έχουν βάλει πλάτη σε όλα τα αντεργατικά μετρά που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις τους. Από κοινού ψήφισαν με το ΣΕΒ τη σύμβαση της ντροπής του 1 ευρώ. Ξέρουμε που οδηγεί η λογική τους. Στην ενσωμάτωση και την υποταγή, τη μείωση των διεκδικήσεων στο όνομα της αντοχής της οικονομίας. Μια οικονομία που αντέχει να δώσει 28 δις στους τραπεζίτες, αλλά συγχρόνως παγώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και ανεβάζει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στις γυναίκες. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ είναι οπαδοί αυτής της οικονομίας που έχει για θεό το κέρδος του καπιταλιστή.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ.

Καλούμε τους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων να μην πέσουν στη λούμπα που στήνουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων τους. Έχουν πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσουνε. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από προσχηματικές συσκέψεις που μόνο στόχο έχουν να ψαλιδίσουν τα δικαιώματα τους. Από κοινού να διεκδικήσουν:
• Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας. Καμία σκέψη για κτίσιμο νοσοκομείων με ΣΔΙΤ. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.
• Άμεσες προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων για τη στέγαση και πλήρη λειτουργία του Αγ. Ανδρέα μέχρι να επαναλειτουργήσει σε σύγχρονο και αντισεισμικά θωρακισμένο κτίριο.

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ, ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ
ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.

Με ταξική ενότητα, μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τη νεολαία, χτίζουμε μέτωπο ανατρόπης της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΗ
ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 10.30πμ ΣΤΗΝ πλ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ


ΣΤΗΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΙ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου